Svar på tal från vänsterkanten

I min krönika i GT och på Helagotland kritiserade jag Region Gotland för hur man har hanterat frågan om idrottshallar och badhus på Gotland historiskt, vilket lett till ett akut läge där barnen och breddidrotten är förlorarna.

Du kan läsa hela krönikan här.

Nu har Vänsterpartiet genom Brittis Benzler svarat på den krönikan i en insändare (den kan du läsa i sin helhet här).

I mångt och mycket är jag och Brittis Benzler överens. Och jag gläds åt hennes engagemang för just gymnastik som ligger mig personligen varmt om hjärtat.

Hon skriver att man under den förra mandatperioden faktiskt byggde arenahallen på Visborg, och undrar retoriskt om det inte var den som var prioriterad. Även där har hon rätt, arenahallen var prio eftersom våra representationslag i de stora inomhusidrotterna spelat på dispens i lilla Södervärnshallen i många år.

Men problemet är så mycket större än så, och arenahallen löser knappast de problem som ishockeyn, friidrotten, ridsporten och simningen har.

Och att den är byggd gör knappast de historiska misstag som politiken gjort på Gotland när det gäller obefintlig anläggningsstrategi mindre.

Nu kan man hävda att det inte är någon idé att älta misstag som gjorts för länge sedan, och däri finns en poäng. Men om vi inte lär av dessa misstag kommer de att upprepas igen i framtiden.

Tilläggas kan, apropå missförstånd som uppstått angående vad jag skrev om ridsporten och att det borde finnas en kommunal arena, att jag inte menar att regionen ska driva en sådan verksamhet. Det får man inte, enligt en dom i förvaltningsrätten gällande en anläggning i Härnösand.

Däremot kan man äga och hyra ut.

Den som vill förkovra sig i hur det kommunala stödet till ridsporten ser ut i landet kan läsa den här digra rapporten.

Turbulent kring Gotlands Lucia

Jag älskar luciatraditionen. Jag är inte så kristen av mig, men för mig handlar inte lucia heller särskilt mycket om religion, trots psalmerna och att Gotlands lucias stora högtid är i domkyrkan.

Det handlar om en stunds stillhet och eftertanke. Lite ljus i mörkret. Hopp om bättre tider.

Därför är jag glad och stolt över att Gotlands Tidningar kan arrangera Gotlands lucia för 80:e året. Många ska tackas för att evenemanget går att genomföra. Rolf Herman Wahlgren och Karolina Lyngstad som brinner för detta och styr ihop allt praktiskt. Sponorerna Linds Växthus och Järn AB Södertorg. Gotlands Medias platschef Johan Mattisson.

Det har varit turbulent kring Gotlands lucia de senaste åren. För två år sedan kapades omröstningen flera gånger, och vi tvingades införa det vi pratat om länge men aldrig genomfört, nämligen att lotta bland kandidaterna om vem som ska vara lucia.

Vi har genom åren fått viss kritik för att det är en omröstning, och det kan man ju tycka vad man vill om. Omröstningar engagerar, men känns något otidsenligt tycker jag.

Det har inte heller varit lätt att hitta kandidater till luciatåget. De senaste åren har vi i princip fått jaga efter personer som vill och har tid att vara med. Förra året fick den sjunde platsen fyllas av Rolf Wahlgrens lilla dotter, förvisso ett charmtroll men ändå ett exempel på att många vill ha luciatraditionen men få vill vara med.

I år är det jubileum, och då har Karolina Lyngstad gjort ett stort arbete med att få tidigare luciakandidater att ställa upp:

Ebba Kellström från Fårö (kandidat 2016), Lisa Björkegren, Atlingbo (2014), Alva Hansson, Levide (2014), Emilia Björnlund, Lärbro (2016), Angelica Siggelin, Hemse (2017), Ellen Broström, Träkumla (2017), Karolina Lyngstad, Dalhem (2009).

Programmet blir också lite annorlunda för att de ska hinna med. Vi har valt att fokusera på äldreboenden och sjukhem, platser där vi känner att luciornas besök gör mest nytta och sprider mest glädje.

Men för allmänheten blir det i domkyrkan som vanligt, klockan 19.00 den 13 december! Kom i tid, för det brukar bli fullt.

LÄS MER: Så blir Gotlands lucia 2019

 

PS! Du glömmer väl inte att nominera till Årets gotlänning? Skicka ett mejl med vem du tycker är värdig det fina priset till mig på mats.pettersson@helagotland.se eller till juryns ordförande Ulrica Fransson på ulrica.fransson@gotlandsmedia.se

Ibland vill jag bara stänga av allt

Om jag inte hade haft det jobb jag har så hade jag provat att stänga av sociala medier. Helt.

Flera personer i min närhet har valt bort Facebook och Instagram eftersom det tar för mycket tid och inte tillför något av värde.

Det där med "värde" kan man diskutera naturligtvis, och för mig i min yrkesroll går det inte att bortse från vikten av att följa med i diskussioner och följa olika företag och diskussioner.

Men rent privat?

Jag är skeptisk.

Jag tycker mig också se en skillnad i hur vi använder exempelvis Facebook nu jämfört med för några år sedan. I dag är det fler inlägg som bara syftar till att marknadsföra olika saker, på bekostnad av det privata som från början var det som väckte mest engagemang. 

Därvidlag skiljer jag mig inte från mängden. Jag använder Facebook för att dela jobbrelaterade saker och lobba för olika frågor som engagerar mig. När jag någon gång delar privata saker ser jag vilken effekt det får på mig, för då fastnar jag i hamsterhjulet. Jag kan inte låta bli att kolla hur många som gillat, vem som gillat och om någon kommenterat, vilket tar tid och om jag ska vara ärlig inte ger mig någonting.

De personer jag känner som stängt sociala medier säger sig heller inte sakna dem.

Jag har fattat ett aktivt beslut att försöka minska min skärmtid när jag inte är på jobbet. Vilket är lättare sagt än gjort ska jag vara ärlig att säga.

Första steget var att införa mobilförbud i sängen. Egentligen en självklarhet då all forskning jag sett tycks visa på samband mellan svårt att sova och skärmtittande i sovrummet. 

Hur resonerar du? Tar sociala medier för mycket av din tid? Och vad gör du i så fall åt det?

 

 

Hylla den som hyllas bör

Det konstiga är att det dröjde ända till 2019 innan mediebranschen på Gotland ordnade en egen gala för att hylla duktiga medarbetare och lokal journalistik.

Det finns galor för det mesta i dag, vi bevakar många av dem och skriver alltid om allehanda pristagare från alla tänkbara branscher. Men det blir lite som bagarens barn antar jag. 

LÄS MER: Gotlänningen fortsätter att uppmärksamma medier

Nu är detta i alla fall åtgärdat, bättre sent än aldrig. I lördags arrangerades den första Mediegalan, arrangerad av Gotlänningens Tryckeri AB. Det är ingen nyhet att vår bransch är satt under stor press. Journalistiken i allmänhet, och lokal journalistik i synnerhet, är hotad från många håll, inte minst ekonomiskt.

Vikten av att både sätta fokus på hur viktig den lokala journalistiken faktiskt är för vårt samhälle och att också kunna lyfta och hylla duktiga medarbetare, kan inte underskattas.

Åtta kategorier fanns det, och jag är stolt och glad över att kunna kalla dessa värdiga pristagare för mina kollegor.

Vissa kanske lite mer än andra. För mig personligen har Magnus Ihreskog, som fick priset som Årets journalist, betytt otroligt mycket. När jag en gång började på Gotlands Tidningars sportredaktion som resultatnisse var det han som blev idolen och som jag gjorde mitt bästa för att försöka efterlikna. 

Nu kan ingen härma Magnus Ihreskog, men att ha honom som ett slags förebild och riktmärke var antagligen avgörande för mig i min journalistiska karriär som tog mig vidare till stora Expressen och sedan hem igen till den roll jag har i dag som redaktionschef på Gotlands Tidningar och Helagotland.se.

LÄS MER: Pristagaren: "Kanske viktigare än någonsin"

Övriga pristagare blev:

Årets avslöjare: Eva Klint Langland, Gotlands Allehanda.

Årets krönikör: Mien Niklasson, Gotlands Allehanda.

Årets radiopersonlighet: Amanda Heijbel, P4 Gotland.

Årets driv: Christer Bjöhle, Horisont.

Årets kommunikatör: Thomas Zielinski, Länsstyrelsen.

Årets hux (ungefär: minne): Ola Sollerman, Gotlands Tidningar.

Årets överraskning: Mattias Karlsson, Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda men kanske allra mest Helagotland.se där den unika dokumentären om Levide IF kan ses.

Därför fungerar Mediabaren

För tre år sedan ungefär bollade vår försäljningschef Mikael Ogestad upp idén första gången.

En direktsänd after work med nya gäster varje gång, intervjuade på scen. Jag sa att "nä det går aldrig".

Det fick jag äta upp.

Nu är vi inne på tredje året och konceptet växer sig bara starkare. I fredags var det publikrekord på Wisby Strand, och sändningen på webben har setts av många i efterhand. Gästerna i fredags var socialdirektör Marica Gardell, entreprenören Tobbe Larsson och rutinerade poltikern Brittis Benzler (V).

>> Du kan se hela programmet här

Vi har inte uppfunnit hjulet på något sätt. Jag brukar beskriva programmet som en lokal variant av "Skavlan". 

För mig som intervjuare har det varit ett ovant format att lära sig, jag har ingen bakgrund inom tv och det är annorlunda att prata med människor inför publik och i direktsändning. Inga livlinor, blir det fel så blir det.

Men samtidigt är det ett trevligt format, och det är därför jag tror att det fungerar gång efter gång. Vi släpar inte dit människor en fredagskväll för att vara elaka mot dem. Samtidigt vet alla att vissa frågor måste ställas, men det görs ändå i något slags samförstånd.

Brittis Benzler och Marica Gardell stod kvar och pratade en stund efter programmet i fredags, och Brittis menade att den typ av format som Mediabaren är behövs i den allt hårdare samhällsdebatten, en plats där man möts och samtalar men inte nödvändigtvis måste stå till svars för något särskilt som det ofta blir när politiker och beslutfattare intervjuas på nyhetsplats.

Själv är jag ödmjuk inför uppgiften. Programmet blir inte bättre än det jag och gästerna tillsammans levererar. 

Den 15 november är det dags igen, höstens sista program. Egentligen skulle det ha varit i december, men då alla har så mycket att göra inför jul valde vi ett tidigare datum.

Ni är välkomna till Wisby Strand, eller så kan ni titta här på Helagotland.se!

Varför orkar ni hata Greta?

Jag fascineras av hatet mot Greta Thunberg. Det är skrämmande och deprimerande, men likväl fascinerande.

Här har vi en 16-årig tjej som får träffa världens största ledare, tala inför hela FN, får sina ord projicerade på skyskrapor i New York, når miljoner och miljoner via sociala medier, som startat en global miljörörelse och som beundras över hela världen.

Ändå detta hat.

Beror det på att hon är kvinna? Är det för att hon är ung? Är det för att hon råkar ha en känd mamma som stämplats som "pk-maffia" av nättrollen? Eller beror det på att hon pratar om klimatet?

Hatades Al Gore lika mycket och intensivt när han turnerade världen runt och varnade för klimatkrisen? Han fick säkert sin släng av sleven, men jag kan inte tänka mig att han lyckades piska upp samma känslor hos sina meningsmotståndare.

Meningsmotståndare förresten. Att klimatfrågan är viktig och att vi tillsammans måste göra stora förändringar, är det ens något att diskutera? Javisst, man kan vara klimatförnekare, och sådana finns det rätt många, men alla de som mobiliserar mot Greta Thunberg kan väl omöjligt vara helt faktaresistenta.

Alltså är det något annat med henne som provocerar, tänker jag. Kvinna. Ung. Modig.

Det är också fascinerande att läsa om hur hon, enligt trollen, likt en marionett styrs av dolda (läs: onda) krafter som har en djävulsk plan som snart ska sättas i verket.

Problemet är bara att, som jag förstår det, att denna djävulska plan är att rädda världen från undergång. Hennes motståndare är alla de som traditionellt tjänar pengar på dolda agendor och djävulska planer, det vill säga storbolag, tung industri och oljebolag.

Och ändå sitter till synes helt vanliga svenskar och hatar denna 16-åring som på ett år åstadkommit större avtryck i världen och gett Sverige mer internationell kredd än... tja, än vem som helst. Jag vet inte ens vem hon ska kunna jämföras med.

Jag är i alla fall stolt över att Greta Thunberg är svensk. Och jag hoppas att hon orkar fortsätta att göra sin röst hörd.

Den här bloggen kommer handla om aktuella nyhetshändelser. Och en del om inte särskilt aktuella händelser. Dagsformen avgör. Hör gärna av er!


Bor: Vibble


Yrke: Redaktionschef på helagotland.se och Gotlands Tidningar


Intressen: Spelar fotboll i IFK Visby, fotbollsdomare, seglar tvåmänning, och försöker i största allmänhet få tillvaron att bli en dräglig plats att befinna sig i.


Motto: If you have five dollars and Chuck Norris has five dollars, Chuck Norris has more money than you.

Bloggar