Under några år från 1992 och framåt kom flera båtar fyllda med flyktingar till Gotland från i huvudsak Baltikum. De flesta flyktingar var kurder och irakier som flytt från Saddam Husseins förtryck.

Med en av båtarna till Gotland kom Haidar Shaker, i dag 32 år. Tillsammans med 127 andra personer anlände han kall och frusen med en fisketrålare till Herrviks hamn söndagen den 25 september 1994. Med sig på resan hade han sin mamma och lillebror. Haidar var då sju år. I dag bor han i Nyköping med sambo och en liten dotter.

I sommar ska han för första gången besöka Gotland sedan han kom hit som flykting, och efterlyser därför personer som var med och tog hand om flyktingarna vid ankomsten till Herrvik. Hans familj hade flytt från Iran och därifrån tagit sig genom fyra länder upp till Lettland och Riga, där de klev på båten som skulle ta dem över Östersjön.

Artikelbild

| En bild ur Gotlands Tidningar dagen efter att flyktingbåten till Herrvik ankom visar hur flyktingarna kommer i land.

– Vi skulle egentligen till Norge, men Sverige kom i vägen, och det är jag tacksam för, säger Haidar Shaker till Helagotland.se.

Dagen efter att trålaren med de 128 flyktingarna kom till ön rapporterade både Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda stort om händelsen. Den cirka 20 meter långa lettiska trålaren Meness hade fått fel på motorerna och kom drivande på vattnet norr om Herrviks hamn på östra Gotland. Varken kustbevakningen eller sjöräddningen fick radiokontakt med det okända fartyget, och till slut drev det på grund på en pallkant. Strax innan hade folk ombord börjat kasta ut livflottar, och det var i samband med det som personalen på den ankommande räddningskryssaren "Östergarn" förstod att det handlade om en flyktingbåt.

Ett radiomeddelande från SOS Alarm om det som inträffat gick ut till allmänheten på Gotland. Polis, räddningstjänst, kustbevakning, Röda korset och inte minst många privatpersoner tog sig till Herrvik för att hjälpa till och ta hand om de slitna människorna som lyckades ta sig i land, varav en del kom simmande. Några fick föras till lasarettet för kontroll. Många var uttorkade och hade inte ätit på de två dygn som resan från Riga hade tagit. Tre män ur besättningen begärdes senare häktade misstänkta för brott mot utlänningslagen, skrev Gotlands Tidningar.

Haidar minns mycket av detaljerna från resan över Östersjön. De personer han nu framför allt letar efter är en gotländsk kvinna och hennes dotter som enligt Haidar troligen var runt 14-15 år när händelsen tilldrog sig.

Artikelbild

| Gotlands Allehandas förstasida den 26 september 1994.

– När vi kom i land var jag blöt och eländig, och då möttes jag upp av en gotländsk mamma och hennes dotter som tog tag i mig och bytte ut kläderna på mig. Det minns jag tydligt, och jag skulle gärna vilja tacka dem för det de gjorde för oss. Det kändes som att det var två helt vanliga privatpersoner, säger Haidar Shaker.

Efter några veckor på en gotländsk flyktingförläggning fördes Haidars familj över till ett boende i Flen i Sörmland.

Artikelbild

| GT den 26 september 1994. 128 flyktingar har kommit i land efter resan från Riga till Gotland.

– I dag bor min mamma, pappa och mina bröder i Sverige. Och jag har min egen familj, säger Haidar.

Känner du igen dig i beskrivningen ovan eller var du med och tog emot flyktingarna i Herrvik den 25 september 1994? Kontakta Helagotland.se på redaktion@helagotland.se eller 0498-202460.