Arrangemanget som startades av Gotlands Allehandas reporter Henrik Radhe år 2007 firar nu sitt elfte år. Förra året blev det 87 anmälda badare och i år hoppas Henrik på fler.

– Det är lika roligt om det kommer 40 som 100 badare. Jag tycker det är jättekul att det kommer folk. Sedan skadar det inte om det blir över 100 badare.

Hur kom du på idén?

– Jag och min mamma tävlade om vem som tog det första vårdoppet. Sedan tyckte jag att det skulle vara kul att se om fler ville vara med. Jag ser det som en hyllning till våren.

Deltar du själv i badandet?

– Jo, men i år har jag varit lite krasslig. Man ska helst inte vara förkyld när man badar, man blir snabbt nedkyld men därefter får man ett rejält påslag och endorfinchock. Jag är alltid med på plats, jag brukar bada och ta bilder till GA. Ett bra tips till de som badar är att ta med badsandaler, för man blir kall om fötterna.

Svenska Livräddningssällskapet är alltid med och sprider information om badvett och Henrik tycker det är viktigt att sprida kunskap om risker kring vatten.

– I år råkar Vårdoppet inträffa på påskdagen och får jag själv önska så vill jag uppmana familjer att passa på och delta under ledigheten.

Vill man inte bada är man välkommen att se på och heja. Anmälan för badare sker på plats och då deltar man i utlottning av fina priser. Vårdoppet sker söndag 1 april klockan 15.00.

SE VIDEOKLIPPET: Förra årets Vårdopp