(M) vill bli ledande röst för jämställdhet

Josefin Malmqvist, ordförande för Moderatkvinnorna, beskriver partiets jämställdhetsarbete tillsammans med Monica Lindby, ordförande för M-kvinnorna på Gotland.

Josefin Malmqvist, ordförande för Moderatkvinnorna, beskriver partiets jämställdhetsarbete tillsammans med Monica Lindby, ordförande för M-kvinnorna på Gotland.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Insändare2019-10-26 07:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men nu går utvecklingen på flera områden åt fel håll. 

Moderaterna måste ta täten för att stoppa den negativa utvecklingen, men det förutsätter att vi kommer till rätta med de jämställdhetsutmaningar som finns inom partiet.

När andra partier står förblindande av elitistiska föreställningar om kvotering till bolagsstyrelser och genusvetenskapliga jämställdhetsmyndigheter, ska Moderaterna vara en röst för alla kvinnor utan jobb, alla som utsätts för hedersförtryck och känner sig otrygga när de rör sig ute i samhället.

Moderaterna har länge drivit en politik som sätter arbete före bidrag och driver regeringen framför sig vad gäller skärpta straff för våldsbrott och fler poliser. 

Samtidigt finns fog för självkritik. Moderaterna har inte varit en tillräckligt relevant röst för kvinnor som lever i ofrihet, vilket bekräftas av det återkommande könsgapet i väljarstöd.

Därför har Moderatkvinnorna tagit fram ett bokslut över jämställdheten inom Moderaterna. Vår genomgång av samtliga delar av Moderaternas valresultat, interna och externa organisation visar att vi har en resa kvar innan Moderaterna som parti är jämställt. 

Exempelvis visar kartläggningen att bara 37 procent av Moderaternas medlemmar är kvinnor, och bland nytillkomna medlemmar i år är inte ens en tredjedel kvinnor.

På Gotland är andelen kvinnor 32,56 procent.

Sveriges kvinnor behöver en stark röst för ett fritt och jämställt land. Moderaterna ska vara den rösten.