Liberalerna Gotland går ut i ett pressmeddelande om att de avstår från kristallnattens manifestation och fackeltåg på grund av att kommunismens antisemitism inte nämns under manifestationen. Vi gissar att (L) Gotland vill tydligt visa att de tar avstånd från både antisemitism och kommunismens antisemitism. Men nu blev det snarare väldigt fel.

För det första, så handlar manifestationen för kristallnatten och vad antisemitismen ledde till i Tyskland. Kristallnatten, när nazister krossade fönster på judars skyltfönster på gatorna så glassplittret skimrade likt kristaller i månljuset och kristallnatten fick sitt namn. En natt när nazister antingen dödade eller tvingade cirka 400 stycken judar att begå självmord. 267 stycken synagogor brändes ned. Efterföljande vecka arresteras cirka 30 000 judar och fördes till koncentrationsläger. Kristallnatten var ett nidingsdåd som inledde världshistoriens största och mest fasansfulla försök att utrota ett helt folk. En natt som verkligen inte har något med kommunismens antisemitism att göra, vill (L) Gotland ta avstånd ifrån för att manifestationen inte handlar om kommunismens antisemitism.

För det andra, menar Liberalerna Gotland alltså i princip att de vill uppmärksamma andra fall av antisemitism, genom att inte uppmärksamma det absolut största genom tiderna? Vad är det för logik? En bättre lösning är att skapa en till manifestation för att hedra minnet av kommunismens offer, och sedan delta på båda manifestationerna.

För det tredje, vad är det för signaler Liberalerna Gotland egentligen sänder ut i ett pressmeddelande likt detta? Att Liberalerna Gotland:

1. Tar ställning mot både antisemitismen och kommunismens antisemitism? (som antagligen var meningen med denna aktion), eller

2. Visar att (L) Gotland ”skyddar” antisemitismen som skedde i Tyskland genom att gapa ”men kommunisterna då?!”?.

Vi väljer att ta starkt avstånd från detta pressmeddelande från Liberalerna Gotland. Det här är retorik från ett högerextremistiskt parti och inte Liberalerna.