Sedan 2014 har Hemslöjden haft sockenutställningarna på Langska huset. Först ut var Fårö och sedan dess har Stenkumla, Eke, Barlingbo och Väte fått visa upp slöjd och hantverk från respektive socken. Nu har turen kommit till Havdhem.

– Vi har Väte att tacka för att vi fick stafettpinnen, säger Elvy Johansson, Kälder skinnbod, som hållit i trådarna för utställningen.

Redan i somras tjuvstartade de med en utställning på samma tema på Gotlands lantbruksmuseum i Havdhem.

Artikelbild

| Skatter från Elvy Johanssons linneskåp.

– På nio dagar hade vi 500 besökare. Det är vi väldigt lyckliga över, säger Elvy Johansson.

Nu har Havdhemborna kommit till stan och Langska huset där 14 utställare från Havdhem med omnejd deltar i utställningen, som fått namnet "Mjukt och hårt från lådor och skåp". Teknikerna och materialen är många och varierande i den välfyllda utställningslokalen; flätade korgar och hattar, saigkorgar, broderier, fälltäcken, textilcollage, fiskeflugor, målningar, mattor och några gamla välsydda caper som en gång bars av socknens barnmorska Julia Björkdahl. Somligt nygjort, annat framletat ur gömmorna.

– Många har varit väldigt glada för att vi har satt igång det här. Att få se det som vi har samlat, det har varit väldigt positivt. Det här är en fantastisk rikedom att ha i gömmorna. Det här är verkligen handens verk, säger Elvy Johansson, som hoppas att även de yngre generationerna ska få upp ögonen för detta kulturarv.

I dag är det vernissage för utställningen som pågår till 21 oktober.

Artikelbild

| Intarsia i olika träslag av John Funkquist.

Havdhemborna har redan skickat stafettpinnen vidare till Tingstäde. Till sommaren blir det också en ny utställningen på lantbruksmuseet.