Det är två år sedan Sven-Ingvars frontman Sven-Erik Magnusson gick bort, men bandet spelar vidare med den kände sångarens son Oscar i spetsen. De har varit på turné ett bra tag och i fredags kom de till Wisby Strand med hyllningskonserten ”Länge leve Sven-Ingvars”. Här finns sorg, saknad och vemod men också en sprakande spelglädje och ett gemensamt beslut att hålla den enorma låtskatten vid liv genom lyhörda nytolkningar och moderna arrangemang. Det gör att ingenting låter mossigt. Allt är fräscht och spännande att lyssna på.

Det var fullsatt, publiken var förväntansfull och som bandet levererade! De som längtade efter de stora hitlåtarna fick sitt lystmäte, här kom Fröken fräken och Kristina från Vilhelmina och byns enda blondin dansande och det rörde sig i bänkarna när publiken studsade upp och ner och lyckligt trallade med. Vi fick också höra gamla folkparksgodingar som ”Det tror jag inte på” och ”Vid din sida” och när det blev dags för ”Säg inte nej säg kanske” och tungt rockiga ”Jag ringer på fredag” blev det spontan allsång i lokalen.

Konserten bestod inte bara av en enda lång hitparad, musikerna bjöd också på ett knippe fina tolkningar av gamla visor och tonsatta dikter av värmlandspoeten Gustaf Fröding. Stämningen under konserten växlade mellan sorgset allvar och glittrande spelglädje i väl avvägda proportioner. Fint var det när Oscar Magnusson tolkade ”Två mörka ögon”, som ursprungligen är en upptempolåt men som här framfördes som en vackert avskalad ballad och underbara ”Älskar du mig?”. Då var det så håren reste sig på armarna. Och när han sjöng duett med sin far i den ljuva och vemodiga ”Så många mil så många år”, samtidigt som bilder på Sven-Erik Magnusson visades i bakgrunden blev stämningen så förtätad att de flesta i publiken blev blanka i ögonen.

Artikelbild

Kultbandet Sven-Ingvars har funnits i över sextio år och även om ingen av de ursprungliga musikerna finns kvar är ju Sven-Erik Magnussons son Oscar med i gänget och på det viset kan bandmedlemmarna förvalta och föra vidare det musikaliska och genremässiga arvet efter den bortgångne sångaren och frontfiguren. Att ta över ett så känt och prestigefyllt band förpliktigar och det ska bli spännande att se åt vilket håll gruppen utvecklas i framtiden. Den här konserten var början på något nytt.

Kvällens konsert bjöd på en välkomponerad mix av vemod och sprallighet när de samspelta musikerna öste ur den enorma låtskatten. Succé blev det och som det svängde! Den här kvällen var det Sväng-Ingvars som ägde scenen.