Moderaterna genomgår en danmarkifiering

Ledare2019-10-31 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Borgare gillar att prata om socialdemokratins kris i Europa. De är dock inte intresserade av att prata om borgerlighetens kris där. Specifikt de konservativa partiernas kris, Moderaternas syskonpartier. 

Socialdemokratiska partiers problem döptes till pasokifiering. Det syftade på grekiska S-partiets nästan försvinnande från att i årtionden sedan 70-talet haft nästan hälften av rösterna. 

Vad kan sägas om de nyligen partistämmohållande Moderaternas partisyskon? Kanske danmarkifiering. I Danmark är De konservative Moderaternas syskonparti. Det fick över 20 procent på 80-talet och partiledaren var statsminister i ett årtionde. 

I valet 2015 var De konservative nästan utplånade på 3,4 procent. I valet i år gick det bättre: 6,6 procent. Men partiet hamnade i opposition. Socialdemokraterna bildade ny regering. 

Också i Finland förlorade den regering Moderaternas motsvarighet satt med i makten efter valet i år. Den nya regeringen kom att ledas av Socialdemokraterna.

I Frankrike kom kandidaten från partiet som är motsvarigheten till Moderaterna inte med i presidentvalets andra omgång 2017. Valets vinnare Emmanuel Macron startade ett parti som fick majoritet i parlamentet i valet efter presidentvalet. 

I Tyskland fick Moderaternas syskonparti CDU 26,8 procent i förbundsdagsvalet 2017. Det var partiets sämsta valresultat. I Bayern finns inte CDU utan CSU, som fick drygt sex procent nationellt räknat.  

CDU, och CSU, har svårt att hålla sitt dåliga väljarstöd från 2017, eftersom det mer högerliggande, populistiska och invandringsnegativa AfD, har ett stöd över sin nivå från 2017. 

I Norge regerar Moderaternas syskonparti Höyre sedan sex år, med statsministerposten. Det högerpopulistiska, invandringsnegativa Fremskrittspartiet är med i regeringen sedan 2013. Senare har motsvarigheterna till Kristdemokraterna och Liberalerna gått med i regeringen. 

Höyre och de andra tre i regeringen gjorde dock ett dåligt kommunalval i år. Senterpartiet, som är i samma block som Socialdemokraterna, och Miljöpartiet gjorde bra val. 

Senterpartiet har ökat till följd av att den Höyreledda regeringens politik inte gynnar norra Norge och glesare befolkade landsdelar.

Det är alltså befogat att tala om kris i samband med Moderaterna om man ser på Europa. Partier som Moderaterna pressas av utmanare till höger, högerpopulistiska invandringsnegativa. Och har fått konkurrens i mitten av nya liberala partier som Macrons. Och har utmanats av miljöpartier, bland unga, välutbildade och i storstäder. Alltså grupper där partier som liknar M brukat ligga bra till.