Sluta att förminska fackets styrka

Facket har alla möjligheter att stÄ upp för anstÀlldas rÀttigheter, oavsett politisk ledning i landet.

Facket har alla möjligheter att stÄ upp för anstÀlldas rÀttigheter, oavsett politisk ledning i landet.

Foto: Adam Ihse / TT

Ledare2019-10-09 05:05
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

”SĂ„ hĂ€r kan det gĂ„ till pĂ„ jobbet i vĂ„rt land. Otrygga anstĂ€llningar pressar tillbaka folks rĂ€ttigheter. Oseriösa arbetsgivare utnyttjar det. Att slĂ„ sönder LAS, lagen om anstĂ€llningsskydd, som januarigĂ€nget vill, kommer att göra det vĂ€rre. Vi kan stoppa det tillsammans”.

InlĂ€gget Ă€r Jonas Sjöstedts och lades in pĂ„ hans Facebook-sida med anledning av Aftonbladets granskning av förhĂ„llanden pĂ„ en kafĂ©kedja dĂ€r en chef dragit av lön för anstĂ€llda för att personalkostnaderna ”var för höga”.

Oseriöst Ă€r ett ord att beskriva chefens agerande med, olagligt och horribelt, Ă€r andra. 

Det jag inte för mitt liv kan förstĂ„ Ă€r Jonas Sjöstedts, och mĂ„nga andra rödgröna politiker, pĂ„stĂ„ende att anstĂ€lldas rĂ€ttigheter Ă€r utlĂ€mnade till chefens goda vilja. 

Det Àr att göra de anstÀllda maktlösa och avfÀrda alla de lagar och regler som finns för att reglera arbetsmarknaden.

Varför inte istÀllet markera vikten av fackligt engagemang pÄ arbetsplatsen? Man behöver inte ens bilda en fackklubb om man inte vill det, lagar gÀller ÀndÄ och gÄr man samman och markerar att man inte stÀller upp pÄ chefens egna spelregler blir det svÄrt. Man kan inte gÀrna sparka alla.

Den hÀr okunniga retoriken om arbetsrÀtten kommer frÄn bÄda hÄll i det politiska spelet. Svenskt NÀringsliv och Centerpartiet Àr tvÄ aktörer som i sin argumentation visar att de inte förstÄr hur turordningsreglerna fungerar.

Öppnare med syftet att Ă€ndra i lagen om anstĂ€llningsskydd, LAS, var Företagarna som i en rapport nyligen förklarade att det handlar om att arbetsgivare inte vill behöva motivera uppsĂ€gningar av personliga skĂ€l. Man vill kunna sĂ€ga upp anstĂ€llda lĂ€ttare utan jobbiga förhandlingar med facket.

Det Ă€r en Ă„sikt man fĂ„r ha men dĂ„ Ă€r det bra om man Ă€r tydlig med att det Ă€r det man vill. 

Att arbetsgivarsidan vill pressa tillbaka nÄgot av allt det som de anstÀllda jobbat till sig i form av fördelar och trygghet Àr förstÄeligt.

Men varför vill politiker som vÀrnar det fackliga arbetet mÄla ut detsamma som en papperstiger helt utan kraft? Vi sÄg samma retorik om arbetsmiljön, nÀr Arbetslivsinstitutet lades ner verkade det som att Arbetsmiljölagen upphört att gÀlla i rödgrön retorik.

Det Ă€r mycket kunskap och tradition som suddas ut av tidens tand dĂ„ tiderna förĂ€ndras. 

Det fackliga engagemanget Àr en sÄn sak. Det Àr inte lÀngre sjÀlvklart att vara med i facket. MÄnga jobbar hÄrt för att beskriva facket i ordalag som gör det ganska oattraktivt att vara med. Att facket bara sÀger nej, man ska bara ha men aldrig stÀlla upp, man Àr i symbios med Socialdemokraterna, ett parti som en stor majoritet av landets alla anstÀllda inte sympatiserar med.

Det sistnÀmnda Àr till skillnad mot det andra sant och fackets allra största svaghet. SÄ lÀnge man fortsÀtter att sÀtta partipolitiken först kommer den vikande trenden att fortsÀtta.