Tillitsbaserat eller "låt gå" ledarskap

Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) och regionstyrelsens vice ordförande Jesper Skalberg Karlsson (M) är de politiker vars ledarskap ska genomsyra alla av regionens verksamheter.

Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) och regionstyrelsens vice ordförande Jesper Skalberg Karlsson (M) är de politiker vars ledarskap ska genomsyra alla av regionens verksamheter.

Foto: Emelie Stenqvist/arkiv

Ledare2019-11-28 05:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ett bra ledarskap är inget som kommer med automatik. Det behövs utbildning, träning och personliga egenskaper. Det finns en massa olika sätt att leda organisationer och grupper. Olika ledarskap fungerar olika bra och ett ledarskap som funkar bra i en grupp kan bli en katastrof i en annan grupp.

Det ledarskap som nu är på tapeten kallas tillitsbaserat ledarskap. Ett ledarskap som jag anser är bra och som borde få bra konsekvenser för en så pass stor och komplex organisation som Region Gotland. Men ett tillitsbaserat ledarskap innebär också att de som ska utföra jobbet vet vad de ska göra och hur de ska jobba. Ramarna måste vara tydliga för att ledarskapet ska kunna fungera. I ett tillitsbaserat ledarskap i regionen ligger därför ett betydligt ansvar på den politiska ledningen. De fel som görs i förvaltningarna beror ju på dåliga direktiv eller otydliga ramar. (Om det inte sker mot givna order, men då har vi en helt annan problematik som är mer personrelaterad.) Men det är också lätt att blanda ihop ett tillitsbaserat ledarskap med ett ”låt gå” ledarskap. Skillnaden ligger i politikernas ansvarstagande. Vid tillitsbaserat ledarskap tar den politiska ledningen på sig ansvaret för de missar som görs och ser till att misstagen inte sker igen. Men i ett ”låt gå” ledarskap får tjänstepersonerna bära hundhuvet. 

Det första tillfället som visade vilken sorts ledarskap som vi skulle få se under Eva Nypelius (C) ledning var vid beslutet att sparka hälso- och sjukhusdirektör Maria Dalemar. Då fick regionens högsta tjänsteperson, regiondirektör Peter Lindvall, kliva fram och ta på sig ansvaret.

Nu har nästa stora prövningen av det nya ledarskapet uppenbarat sig. Upphandlingen av bland annat färdtjänstresorna har uppenbarligen skett i full tillit. Efter vad som nu kommit fram har upphandlingen skett helt utan politisk inblandning. Här rör det sig om upphandling av en verksamhet och en operatör som varit extremt ifrågasatt. Många av brukarna har varit missnöjda och liknande missnöje har funnits i kommuner runt om i landet med samma operatör. Upphandlingen har också skett helt utan det samråd som också skulle ha genomförts. Det blir spännande att se vem som kommer att ta på sig ansvaret? Hittills har jag inte uppfattat att någon ledande politiker ur den styrande alliansen ens har uttalat sig om vad som egentligen hänt.

Vi ser liknande prövningar framöver då följderna av de stora besparingarna blir mer konkreta. Kommer politikerna i nämnderna att ta på sig ansvaret. Eller kommer man likt Svenonius i Stockholm att försöka skylla över de besparingsbeslut som tas på tjänstepersoner.

Nu börjar vi se vad det nya styrets ledarskap går ut på även om frågan kvarstår. Är det tillitsbaserat och ansvarstagande eller bara ett ”låt gå” ledarskap?