Oppositionen söker ny kraft i energipolitiken

Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor kom till Gotland i går för att se och höra om en elväg.

Statsministerns bidrag till att lösa elförsörjningen?

Statsministerns bidrag till att lösa elförsörjningen?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Energi, naturtillgångar & elproduktion2019-12-04 05:08
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vägen för trådlös laddning under färd har lagts under körbanan nära Visby flygplats. Om detta är framtiden vet jag inte. Men när det pågår utvecklingsarbete på många fronter av konkurrerande och kompletterande energikällor och framdrivningssätt så kan det inte vara en fördel när det krävs stora ingrepp i infrastrukturen. Å andra sidan så adresserar ju den lösning som ska testas några av eldriftens problem, som laddningstider och aktionsradie. Om elbilar behövde färre batterier skulle det dessutom vara en stor miljövinst. Det ska bli mycket spännande att se hur väl denna nya teknologi fungerar.

Kanske laddades Kristersson och Busch Thor under färd till Gotland av förtroendemätningen från Sifo där de kom tre respektive etta, på 29 och 36 procent. Eventuellt är det framträdet i Agenda, de usla svaren på frågorna om gängvåldet, som fått Stefan Löfven att störtdyka från 32 till 26 procents förtroende. Nu ligger han lika med Annie Lööf och strax efter Jonas Sjöstedt.

Gårdagens stora partisympatiundersökningen från SCB gav nog Kristersson och Busch Thor mer blandade känslor. Visserligen backade Socialdemokraterna till den lägsta nivån någonsin i en SCB-undersökning – 26,3 procent. Men KD backade kraftig och M och KD sammanlagt – 18,3 plus 6,6 procent – nådde inte mycket högre än vad Sverigedemokraterna gjorde på egen hand med 22,6 procent. Det är storleksförhållanden som gör en framtida regeringsbildning problematisk, även om M och KD är beredda att ta stöd av SD.

Med tanke på besöksmålet så fann Kristersson och Busch Thor anledning att uppmärksamma Sveriges dubbla problem med elförsörjningen. Samtidigt som elbehov ökar – och kommer att öka än mer i framtiden om industrin och transportsektorn ska klimatsäkras – lider Sverige tyvärr redan av begränsningar avseende både produktion och överföring. Som framgår på nyhetsplats i dagens GA kritiserade de även regeringen för att budgeten saknade pengar både för den tredje elledningen till Gotland och för pilotprojektet om ett hållbart energisystem för regionen. Ansvarige ministern Mikael Damberg dumpade nyligen tillbaka frågan om den tredje elkabeln i knät på Gotlands företrädare och svek därmed de löften han utfärdade under årets Almedalsvecka.

Tillsammans med Liberalerna har Moderaterna och Kristdemokraterna krävt att regeringen ska bjuda in till nya samtal om energipolitiken, som dessutom snabbt behöver ge resultat i form av en ny överenskommelse. Men jag är rätt att den här regeringen kommer att visa sig kraftlös i alla avseenden.