Campus Gotland är inte någon campingplats

Många av studenterna är kanske tillfälliga gäster, men högre utbildning ger stora möjligheter till de platser där den bedrivs.

Gotland kan påverka hur stor utväxling den högre utbildningen på ön ger regionalt.

Gotland kan påverka hur stor utväxling den högre utbildningen på ön ger regionalt.

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

Högskola2019-11-27 05:18
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Högskolestudenterna på Gotland är i lägre grad än på andra högskolor lokalt rekryterade och en lägre andel än på andra håll är kvar på orten tre år efter examen. Detta enligt en rapport från Universitetskanslerämbetet som GA skrev om i går.

Gotland skiljer dessutom ut sig kraftigt i detta avseende, mot alla andra högskolor men i synnerhet jämfört med högskolor i storstadsregionerna.

Resultatet är egentligen inte så överraskande. Gotland är en liten rekryteringsbas för högre utbildning och många av gotlänningar som vill läsa vidare hittar inte den utbildning de vill ha i regionen och söker sig därför till fastlandet. Och när många av högskolestudenterna kommer från andra delar av landet så är det också många som sedan väljer att arbeta någon annanstans efter examen.

Andra högskolor har en större rekryteringsbas lokalt och ligger i en större arbetsmarknad.

Det kanske inte förklarar hela skillnaden, men jag tror också rektorsrådet vid Campus Gotland Olle Jansson har rätt när han säger att det utvecklade utbudet av utbildningar på Gotland kommer att öka både den regionala rekryteringen av studenter och andelen studenter som stannar kvar på ön efter examen. Universitetskanslerämbetet skriver i rapporten:

"Av alla sju programmen var det studenter till sjuksköterskeprogrammet och lärarprogrammen som i högst grad rekryterades regionalt, och som i högst grad bodde kvar i lärosätenas hemregioner efter studierna."

Olle Jansson baserar sin prognos just på relativt nyligen tillkomna utbildningar för blivande sjuksköterskor och lärare.

Är det viktigt för Gotland att det blir så att fler stannar efter examen? Det tror jag definitivt. Och då syftar jag inte bara på Regionens framtida rekryteringsbehov.

Ta min gamla studentstad Lund till exempel, där jag pluggade i slutet av 80-talet. Jag blir lika förvånad varje gång jag kommer dit, nuförtiden. Centrum är sig likt sedan förr, men staden är helt förvandlad i ytterområdena där nya företag och nya bostäder expanderat staden å det väldigaste. Kommunens invånarantal har ökat från kring 80 000 på 80-talet till över 120 000. Bara under år 2017 ökade Lund med 2 732 invånare och passerade 119 000, 120 000 och 121 000 invånare i ett huj. Och det som driver denna utveckling är i hög utsträckning universitet och de företag som skapas eller attraheras av stadens studenter.

En motsvarande utveckling på Gotland ska vi nog inte förvänta oss, men jag är helt övertygad om att utvecklingen för Campus Gotland har en helt central betydelse för öns utveckling, och att denna positiva påverkan blir än större om vi har ett gott företagsklimat och en dynamisk arbetsmarknad.