Gotland klättrar i årliga rankningen

När Svenskt Näringsliv på tisdagen presenterade sin årliga rankning om företagsklimatet tog Gotland sin bästa placering sedan 2011. "Ett steg i rätt riktning", säger Kirsten Åkerman.

Kirsten Åkerman, regionchef för Svenskt Näringsliv Gotland.

Kirsten Åkerman, regionchef för Svenskt Näringsliv Gotland.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Gotland2019-09-24 11:08

Gotland har de senaste åren huserat långt ner på listan när Svenskt Näringsliv rankat företagsklimatet i Sveriges kommuner. Förra året placerade man sig på en 253:e plats, vilket är ungefär den nivå man legat på under stora delar av 2010-talet. 

När årets rankning presenterades på tisdagen kunde man dock se ett litet trendbrott. Gotland klättrar 18 placeringar och landar på 235:e plats, vilket är den bästa rankningen sedan 2011, då man hamnade på plats 208.

– Att vi klättrar på listan är roligt och visar att vi är på rätt väg. Vi har stora demografiska utmaningar framöver och företagens tillväxt är viktiga för att vi ska kunna klara välfärdens utmaningar. För oss är ett nära samarbete med företagen viktigt, vi behöver fortsätta att utveckla samarbetet med näringslivet för att tillsammans lösa våra tillväxtutmaningar, säger regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) om årets rankning.

Även Kirsten Åkerman, regionchef för Svenskt Näringsliv Gotland, är positiv till Gotlands klättring, men poängterar även att det finns mycket kvar att göra.

– Klivet uppåt är glädjande. Man ska komma ihåg att arbetet med att förbättra företagsklimatet pågått länge och det finns en förväntan på en större förändring. Men nu gäller det att vi använder rörelsen framåt för att göra ett bättre arbete med mer effekt för fler, säger hon. 

Hon säger att den uttalade viljan att förbättra företagsklimatet som finns hos regionen är något att utgå ifrån och att förbättringsarbetet måste förankras i hela myndighetsutövningen. Hon menar att mycket gott kan hända när arbetet tas på allvar i alla instanser, vilket bevisas av exempelvis Malung-Sälen, som i årets rankning klättrar från plats 256 till plats 98.

– Det är i den delen av undersökningen som handlar om service, bemötande och attityder som det stora förändringsarbetet kan ske. När man främjar företagens utveckling kan det gå åt rätt håll snabbt.

Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet i Sverige innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2019 års rankning bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning, och till en tredjedel på statistik från SCB och UC.

Gotland klättrar 18 placeringar, och är numera rankade på plats 235 i Svenskt Näringslivs företagsklimat-rankning.
Gotland klättrar 18 placeringar, och är numera rankade på plats 235 i Svenskt Näringslivs företagsklimat-rankning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!