Över 50 000 invånare i de tio mindre städerna berörs. Gatorna låg tomma på fredagskvällen och offentliga lokaler skyltade med budskapet "Stängt". Den första staden som drabbades var Codogno, med 15 000 invånare. Där har tre personer testats positivt för coronaviruset.

Av de nya fallen har 14 rapporterats i Lombardiet och två i regionen Veneto. Ingen av dem har besökt Kina, men patienten som först insjuknade hade träffat en person som nyligen varit där. Den personen har testats negativt men myndigheterna undersöker om han ändå kan vara smittbärare.

Bland dem som testats positivt i Lombardiet finns fem vårdarbetare. Flera av de smittade rapporteras ha gemensamt umgänge.

Tidigare har tre fall av coronaviruset rapporterats i Italien men det rörde två kinesiska turister som besökte Rom och en italiensk kvinna som evakuerats från Wuhan i Kina

I det drabbade området, som omfattar flera mindre städer sydost om Milano, stoppas alla offentliga sammankomster, skolor och barer stängs och sportevenemang och gudstjänster ställs in i upp till en vecka.

Vi har förberett en plan under de senaste dagarna, eftersom det stod klart att det som har hänt kunde inträffa, säger hälsominister Roberto Speranza.

Hundratals personer som kan ha haft kontakt med de smittade testas nu.