Ledare Gotlands Allehanda Meit Fohlin (S) kritiserade i tisdagens GA den borgerliga regionledningens planer på en paketaffär som ska göra bostäder av gamla äldreboendet Klostergården i Roma och samtidigt rädda Romabadet.

Jag är benägen att hålla med henne, när Meit Fohlin till GA säger:

– Det är en oren affär som är dålig för skattebetalarna. Att öppna Romabadet var ett vallöfte för Centerpartiet och det kan jag respektera men det är fel att sälja attraktiv mark mot att någon tar hand om badet i Roma.

Bostäderna och badet har egentligen inte med varandra att göra. De råkar bara vara planerade att existera på samma ort. Genom att lägga upp affären så här så exkluderas köpare som gärna vill bygga bostäder men är helt ointresserade av att rusta upp och driva badhus. Och samtidigt exkluderas ju de som skulle kunna äga och driva badhuset med ekonomiskt stöd av Regionen, men inte har viljan eller förmågan att bygga om ett gammalt äldreboende till flerbostadshus.

Än värre är att Regionledningen, främst Centerpartiet, på detta sätt för skattebetalarna kan dölja de verkliga kostnaderna för att åter starta upp Romabadet. Kostnaderna bakas in och osynliggörs i en stor fastighetsaffär där vi kan gissa men aldrig få reda på vad hur mycket den ena affären skulle ha inbringat och hur mycket den andra skulle ha kostat om affärerna gjordes separat.

Att affären blir krånglig genom det upplägg som regionledningen tänkt sig, ger mig ett visst hopp om att den inte alls blir av. Kanske blir Romabadet en alltför tung belastning för att helheten alls ska bli lönsam för eventuella hugade budgivare?

Men jag hade ju hoppats, inte minst på grund av maktskiftet på ön, att tiden för Region Gotlands underliga fastighetsaffärer äntligen skulle vara över. Men istället får vi alltså denna nödtorftigt hopsydda skapelse som i ett pressat ekonomiskt läge ska rädda två C-märkta vallöften – bostäder på landsbygden och Romabadet.

Men bara för att kostnaderna för Romabadet döljs i denna orena affär så innebär det ju inte att kostnaderna försvinner. Tvärt om blir det sannolikt dyrare för Regionen att förfara på detta sätt, än om affärerna gjorts separat. Men det syns inte lika väl att Romabadet får kosta pengar när det sparas på många andra områden i den regionala budgeten.