Krönika Gotlands Folkblad Vi går en spännande vår till mötes! I maj väljer vi våra representanter till Europaparlamentet och innan dess kommer alla väljare få höra en hel del om vad partierna vill åstadkomma inom ramen för EU. Jag företräder ett parti, Socialdemokraterna, som kallar det stundande valet för ett ödesval och det är fullt rimligt att måla i starka färger. Det som just nu sker runt om i Europa är inte på låtsas, högerextremismen gör stora framsteg och människovärdet står på spel. Det är också ett val mellan marknad och människa; där vi socialdemokrater självklart vill värna den inre marknaden, med alla möjligheter den medför, men inte på arbetstagarnas bekostnad. I det hållbara arbetslivet måste schyssta villkor på jobbet gälla, och det måste gälla alla, oavsett om du kommer från Boge eller Bukarest.

Klimatfrågan är just nu på allas läppar och det är faktiskt alldeles utmärkt. Vi måste prata, men framför allt göra, mycket mer, för att styra mot en hållbar framtid. För att kunna göra det, är EU oundgängligt för Sverige. Sverige kan göra mycket för att ställa om, men EU ger oss musklerna att åstadkomma storverk. Och Sveriges röst behövs i EU – att ställa om och ställa högre krav på att förorenaren betalar, är allt annat än självklart i unionen. Våra socialdemokratiska europaparlamentariker har under innevarande mandatperiod gjort stora insatser för en schysstare arbetsmarknad men också för en giftfri miljö och säkrare livsmedel. Politik gör skillnad, och du som väljare gör all skillnad med din röst. Du väljer vilket Europa du vill leva i!

Vårt östra grannland Finland går till riksdagsval den 16 april och förhoppningsvis har vi i slutet av april en socialdemokratisk statsminister i Finland igen. Det har vi inte haft sedan 2003, så det är verkligen på tiden! Under tiden i opposition har den finländska socialdemokratin genomgått ett aktivt förändringsarbete och känns idag som en väldigt frisk och stark kraft. Jag var på politiskt språkutbyte i Tammerfors 2009 och då upplevde jag socialdemokraterna på plats som oerhört ideologiska men också en aning ängsliga inför förändring och i korthet som ”mer nej än ja”. Det program man nu går till val på är fyllt av förväntan, men också ansvarstagande. Precis vad Finland behöver efter år där arbetstagare och pensionärer har fått betala det högsta priset i tider av lågkonjunktur. Med Socialdemokraterna vid rodret stundar tryggare arbetsmarknad och högre pensioner för de sämst ställda, men också fortsatt ordning och reda i den gemensamma kassan. Upp till kamp!