Ledare Gotlands Allehanda Meit Fohlin har återvänt från Cannes och lovar nya pengar till en filmstrategi (en miljon) och till Gotlands Filmfond (en och en halv). Men när de rödgröna makthavarna på Gotland i går höll presskonferens för att presentera sin vårbudget så var det satsningarna för landsbygden som gav mig anledning till ett snett leende. 25,5 miljoner till Nygårds elevhem vid folkhögskolan i Hemse. 15,4 miljoner till Hemsebadet. 200 miljoner till VA-investeringar.

Nygårds elevhem är byggnaden som tillåtits bli så nedgången att man inte ens ansett sig kunna använda det som elevhem sommartid. När underhållet är så eftersatt så är det inte så konstigt att det blir väldigt dyrt att renovera till en acceptabel standard. Vilket hade fått åtminstone mig att vara försiktig med att använda renoveringen av denna befintliga vanvård som ett exempel på "utveckling för hela Gotland".

Hemsebadet är ett av Regionens eroderande badhus. Ett annat badhus, i Roma, var så illa däran att det aldrig tycks öppnas igen. 15,4 miljoner ska bidra till att rädda Hemsebadet från samma öde. Så även för denna satsning hade jag nog valt en annan rubrik än "utveckling för hela Gotland". Snarare är det försök att delvis upprätthålla status quo.

VA-satsningen då? Bara häromdagen kunde vi läsa om hur VA-utbyggnaden blir onödigt dyr på grund av kapacitetsbrist och ett ogynnsamt upphandlingsläge. Men Regionen anser sig – av rätt goda skäl – inte ha tid att vänta på en bättre deal. Situationen på Sudret är ju sådan att nya hugade kunder inte får koppla på sig på VA-nätet. Vattnet räcker bara till de befintliga kunderna.

En verksamhet där Regionen är en monopolist som dikterar priserna på vattnet och anslutningsavgifterna borde inte behöva hamna i en situation där man inte kan tillhandahålla sina tjänster. Speciellt inte som det är en verksamhet som är helt grundläggande för utvecklingen på Gotland. Företagsklimatet är alltså inte bara kyligt utan snustorrt. Ingen växthuseffekt här, precis.

Vad ska man säga om tillståndet på Gotland? I dag nöjer jag mig med detta: Standarden för när det anses påkallat att ägna sig åt självberöm behöver definitivt höjas.