Debatten har levt i några år men tycks växa ju mer vi fokuserar på klimatet och sätt att bidra till att minska vår påverkan på miljön.

Det handlar om våra hundar och katters köttkonsumtion. Antalet hundar och katter blir bara fler i Sverige, samtidigt som trenden går mot att även våra käraste husdjur äter mer kött.

– Folk vill ge sina hundar och katter så naturlig mat som möjligt, men vi kan inte tänka på hunden som en varg. Den behöver processad mat, säger Annie Hansson, foderrådgivare på Zoomarket i Visby.

Artikelbild

| Grisöron, kostrupar och tjurmuskler. Vid snackshyllan finns det gott om exempel på hur rester från köttindustrin tas om hand.

Det går att laga vanlig människomat till hunden, säger hon. Ris och kyckling går alldeles utmärkt. Men färdig hund- och kattmat är enklare om man vill ha bra koll på mineraler och näringshalt.

Nyligen intensifierades frågan om husdjurens köttkonsumtion efter att ett antal forskare och experter vid Sveriges lantbruksuniversitet uttalat sig i flera riksmedier.

Det man i grunden är kritisk till är den så kallade Barf-dieten, ett slags färdigblandat foder som liknar råa köttbullar, som blivit populär bland både katt- och hundägare som vill ge sina husdjur rent kött fritt från biprodukter och slaktavfall.

Forskarna trycker påatt det inte finns belägg för att den här köttdieten är bättre än till exempel torrfoder.

Artikelbild

| Hundar behöver äta allsidigt.

Det kan Annie Hansson hålla med om, men hon tycker att debatten spårat ur och att den har helt fel fokus.

Hon menar att katt- och hundfoder givetvis även är en kostnadsfråga, men för den som vill ge sina husdjur ”bästa maten” är det ett foder med hög kötthalt som gäller.

Artikelbild

| Svensktillverkat foder är populärt bland kunderna, enligt ­Annie Hansson, foderrådgivare på Zoomarket i Visby.

Annie Hansson säger att svenskt foder med svenska råvaror är ett mycket bra val, både för miljön och djuren, men tillgången är inte tillräcklig i Sverige.

– Det finns många foderföretag, i Kanada till exempel, som är jätteduktiga på att använda hela djuret, som nöt exempelvis, som dessutom kan gå ute och beta längre än i Sverige, till och med året runt. Då kanske det är bättre ur miljösynpunkt att välja ett sådant foder.

Artikelbild

Oavsett om hundägaren väljer närproducerat eller importerat foder så är det kvaliteten på det som borde ligga i fokus i foderdebatten, anser Annie Hansson.

– I stället för att leta efter klimatsmart foder borde vi börja i andra änden. Vad mår husdjuren bra av och hur gör vi den maten bättre även för miljön? Hundar och – i synnerhet – katter behöver animaliskt protein för att de ska klara sig, så kommer det alltid att vara, säger hon.