Lee Arnbäck Wittinghoff och sambon Jacob Pantzerhielm räddade i slutet av juni en man från att drunkna i Blå lagunen på norra Gotland. Paret, som kommer från Stockholm, skulle visa den populära badplatsen för några vänner under ett besök på Gotland, när de fick syn på en man i vattnet. De hoppade i och simmade mot mannen, som då befann sig helt under vattenytan. Tillsammans med en tredje person lyckades de få upp den livlöse mannen på en flytbrygga i det gamla kalkbrottet.

– Han andades inte och hade ingen puls som gick att känna. Det var riktigt kritiskt, berättade Jacob Pantzerhielm för GA i början av juli.

LÄS MER: De tvekade inte att hoppa i (PLUS)

Med hjälp av en semesterledig brandman lyckades de till slut få liv i mannen, som sedan fördes till Visby lasarett för vård.

Nu får Lee Arnbäck Wittinghoff och Jacob Pantzerhielm pris för sin insats vid Blå lagunen. På onsdagen delar Svenska livräddningssällskapets Gotlandsregionförbund ut medaljen för "rådighet vid räddande av liv" till paret.

"Att lyfta fram rådiga insatser och samtidigt peka på vikten av att ha kunskap för att både undvika att råka illa ut, men även att kunna hjälpa medmänniskor i nöd, är en viktig uppgift för Livräddningssällskapet. Här på Gotland är det åtskilliga år sedan medaljen delades ut senast", skriver SLS Gotland i ett pressmeddelande.

Medaljen kommer att delas ut strax efter klockan 15 i P4 Gotland.

LÄS MER: 25-årig man i livshotande tillstånd efter drunkningstillbud

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.