Natten till lördagen blev den mest välbesökta, då sov 19 personer över i domkyrkan. Eva-Mari Karlsson Kempi, diakon, har gjort domprosten sällskap och bott i kyrkan under veckan.

– Bön och fasta är något man har gjort under århundraden. Vi tror ju att bönen hjälper, säger hon.

Många gotlänningar som engagerat sig i flyktingmottagandet och flera av dem besökte domprosten Mats Hermansson och Eva-Mari Karlsson Kempi.

Artikelbild

| Domprost Mats Hermansson och diakonen Eva-Mari Karlsson Kempi flyttade in i Domkyrkan för fasta och bön under en vecka. Aktionen blev välbesökt.

– De som har haft en afghansk pojke som de fört in i samhället, som blivit kompis med grannarnas barn och kanske stjärna i fotbollslaget, de har sorg. Det har skapats väldiga band i det gotländska samhället, band som myndigheter sliter upp, och det är upprörande, säger Mats Hermansson.

LÄS MER: Nu har domprosten flyttat in i kyrkan

Fastan avslutades på lördagskvällen och med det summeras en vecka med stor aktivitet.

– Vi har firat runt 30 mässor på en vecka och människor har kommit hit för att visa sitt stöd. Vi har bland annat samlat in pengar till Svenska kyrkan i Paris, säger Mats Hermansson.

Artikelbild

| Natten till lördagen sov 19 personer i kyrkan.

Orsaken till insamlingen är att det finns uppgifter om att flera av de afghaner som har utvisningsbeslut mot sig vistas där.

– Det finns gotländska familjer som skickar pengar till dem så att de kan bo på vandrarhem. Ryktet säger att de franska myndigheterna inte gör samma bedömning som de svenska om säkerhetsläget i Afghanistan och därför inte skickar tillbaka dem, säger Mats Hermansson.

Artikelbild

| Välbesökt andakt på fredagkvällen.

LÄS MER: Sluta utvisa unga till kriget

Under den veckolånga fastan har många besökt domkyrkan för att tala om både positiva och negativa känslor.

Artikelbild

| Natten till lördagen sov 19 personer i kyrkan.

– Människor har sörjt avvisningsbeslut tillsammans, andra har delats sin glädje över pojkar som fått stanna, säger Mats Hermansson.

Aktionen på Gotland har inspirerat till liknande protester i andra delar av landet. I Umeå finns planer på att följa upp domprostens fasta.

Artikelbild

Många afghanska flyktingar har också besökt domkyrkan för att delta i mässor. Det förekommer att flyktingar från området konverterar från islam till kristendom då de bestämt sig för att framtiden finns i Sverige.

– Även här har flera afghaner konverterat. Under veckan såg jag hur en man som har familj satt på kvällen och läste ”Barnens bibel” i skenet av en ljusstake i domkyrkan, säger Mats Hermansson.

Artikelbild

Flyktingfrågan är en del i uppgörelsen om regeringsfrågan. Den tillfälliga migrationslagen, som skulle ha slutat gälla i år, förlängs i två år. Men rätten till familjeåterförening utökas till att gälla alternativt skyddsbehövande, inte enbart flyktingar.