Tävlingen arrangeras av Chaîne des Rôtisseurs, en gastronomisk förening för både professionella krögare och amatörer, för 42:a gången i ordningen.

Fabian Olli Johansson är 21 år och arbetar som kock på restaurang Rot i Norrlanda tillsammans med kollegan Lucaz Ottosson, som vann Årets unga kock 2012.

Fabian Olli Johansson berättar att han ansökte till tävlingen med en trerätters meny med smörstekt gös och betor till förrätt, lamm med kålrot och grönkål till huvudrätt och karamelliserad morotskaka med färskostglass till efterrätt.

Artikelbild

| Gotlänningen Fabian Olli Johansson tävlar i finalen till Årets unga kock i slutet av februari.

– Under själva tävlingen vet man inte vad man ska tävla med för råvaror. Då ska man laga en trerätters för fyra jurymedlemmar. Man brukar få två-tre huvudråvaror och sedan ett skafferi som man får välja ifrån utöver, berättar Fabian Olli Johansson.

Totalt är det sex unga kockar som tagit sig till finalen den 26 februari på Stockholms hotell & restaurangskola.

– Jag har kollat de andra finalisterna och de jobbar på väldigt bra restauranger i både Stockholm och Göteborg. Men jag tror att jag har ganska stora chanser, det måste man ju tro, säger Fabian Olli Johansson.

Han känner sig väl förberedd för att improvisera ihop en trerättersmeny.

– I sommar har jag och Lucaz Ottosson bytt menyn var tredje dag och låtit den styras av de småskaliga producenterna som vi jobbat med. De har fått bestämma råvarorna för oss och så har vi byggt menyer utifrån det. Det har varit en jättebra träning.

Vinnaren av Årets unga kock i Sverige går vidare till världsfinalen i september som i år arrangeras i Taiwan.