– Det är en solidaritetshandling. Dels handlar det om att få de här unga männen, som de flesta är, att känna att vi har solidaritet för dem och att vi ställer upp. Samt att vi vill vara med och hjälpa till och vända den allmänna opinionen i samhället, säger Mats Hermansson.

Bakgrunden är en ett år lång tanke kring vad kyrkans uppgift, enligt honom, egentligen är och vad kyrkan kan göra för att hjälpa de unga som nu skickas till ett krigsdrabbat Afghanistan.

– Det är en fullkomligt korrupt och bisarr situation, att de ska skickas till krigets helvete. Vi måste stå upp och visa att det nu banne mig får vara nog.

På söndag tar han därför med sig madrass och sovsäck till domkyrkan, för att stanna i en vecka i bön och fasta. Han menar att aktionen inte bara handlar om att hjälpa ungdomarna, utan hela samhället.

– Jag tror inte bara det är jag som kommer ställa upp. Alla är välkomna att vara med och hjälpa till. Jag är där 24 timmar om dygnet. Man kan komma dit för att dela en kopp te eller ta med en sovsäck och sova över. Valet är helt fritt, säger Mats Hermansson.