I december meddelade Sjöfartsverket att deras helikopterhangar i Visby står tom efter interna bråk om avtal.

LÄS MER: Sjöfartsverket överger Gotland efter bråket

LÄS MER: Ny sjöräddningsbåt till ön – körs hit direkt

Sjöräddningssällskapet beslutade då att placera en större båt i Visby med en avlönad person för att täcka upp för helikoptern så gott det går. Men nu har det framkommit att båten står helt obemannad varannan vecka.

– Killen som jobbar på båten åker hem till Stockholm varannan vecka och vi har inte lärt oss båten än, säger Robert Nyberg Klingvall, befälhavare på Sjöräddningssällskapets station i Visby.

Och det är inte bara den stora båten som står obemannad, utan hela Sjöräddningssällskapets station är stundvis stängd på grund av brist på personal. Det gör att västra Gotland periodvis saknar både båt och helikopter när olyckan är framme.

– Vi har precis öppnat stationen efter att den varit stängd i en vecka, säger Robert Nyberg Klingvall.

Anledningen är att arbetet sker helt ideellt och sjöräddarna har andra arbeten och familjer att försörja, menar han.

– Vi försöker alltid lösa det, men vi orkar inte heller vara ajour dygnet runt, då måste vi bara stänga, konstaterar Robert Nyberg Klingvall.

LÄS MER: Sjöräddningssällskapet begär förstärkning

Det går inte att säga exakt hur ofta stationen är stängd, men det kan röra sig om mellan en och två dagar i veckan, uppger Robert Nyberg Klingvall. I dag arbetar ett tiotal gotlänningar på stationen i Visby. När det var som bäst hade stationen en bemanning på 30 man, men det har även varit sämre tider med endast fyra sjöräddare. Bemanningsproblemet är inte unikt för Visby utan gäller även stationerna i Fårösund och Vändburg.

– Det är ett ständigt jagande efter folk. Det är mycket svårare i dag att hitta ideella jämfört med för tio år sedan, folk har inte tid, säger han.

LÄS MER: Längre utryckningstider för sjöräddare på ön

I december beslutade Sjöräddningssällskapet dessutom att förlänga beredskapstiden på stationerna i Fårösund och Vändburg från 15 minuter till 30 minuter, vilket gör att det skulle dröja ännu längre tid ifall någon av deras båtar skulle tvingas rycka ut till västra Gotland när Visbystationen är stängd.

– Det känns givetvis inte bra, säger Robert Nyberg Klingvall.

I höstas hade Sjöräddningssällskapet öppet hus vilket genererade nya rekryteringar – men inte tillräckligt.

– Vi behöver verkligen få in fler, så folk får gärna höra av sig, uppmanar Robert Nyberg Klingvall.