Liberalerna på Gotland hoppade av som arrangör av fackeltåget till Kristallnattens minne. Manifestationen sker på fredagskvällen. De gör därmed Sverigedemokraterna sällskap bland fullmäktigepartier som inte skriver under arrangörslistan.

– Det är för att man i det sammanhanget inte nämner det folkmord som skedde i Sovjetunionen på 30-talet. Vår förbundsstyrelse var helt enig i det här, säger Mats-Ola Rödén, ordförande för Liberalerna Gotland.

Ställningstagandet kritiseras av Liberala ungdomsförbundet.

Artikelbild

| Anna Hallbom.

– Extremt löjligt! Det är viktigt att ta avstånd från nazismens brott helt oavsett. Jag skäms över att vi står på samma sida som SD i det här, det är ju sådan retorik man brukar höra från högertroll, säger Anna Hallbom, Liberala ungdomsförbundet.

LÄS MER: Antisemitismen lever kvar

Domprosten Mats Hermansson skrev ett argt inlägg på Facebook om saken och är kritisk mot Liberalernas ställningstagande.

– Det är en sorts relativiserande och förminskande av nazismens industriella utrotande av judar. Det här är en farlig väg att gå för Liberalerna, säger Mats Hermansson.

Artikelbild

| Mats-Ola Rödén.

Han understryker vikten av att uppmärksamma just nazismens folkmord.

– De utrotade människor bara för att de var judar. Kommunisterna i Sovjet förgrep sig på många olika människor, säger Mats Hermansson.

Mats-Ola Rödén vill understryka att både nazismens brott och sovjetkommunismens terror ska kritiseras.

– Det är två ideologier som liberaler inte kan stå ut med, nazism och kommunism. Vi hatar båda lika mycket, säger han.

Det resonemanget utvecklar han sedan:

– De nazistiska idéerna var inte isolerade till Tyskland och 30-talet. Antisemitismen levde och lever än i dag i Östeuropa och här, idéerna var något både Hitler och Stalin var överens om. Det gjorde att de kunde samarbeta. Ja, tills Tyskland anföll Sovjetunionen i alla fall, säger Mats-Ola Rödén.

Sovjetunionens ledare Josef Stalin utfärdade en kommuniké om att storbönderna, främst i Ukraina, skulle utrotas som samhällsklass 1927. Miljontals beräknas ha dött till följd av en svältkatastrof 1932-33, orsakad av den sovjetiska ledningen.