Liberalerna har hållit landsmöte under helgen och beslutat att färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet ska jämställas med Sveriges vägar och järnvägar.

Johan Thomasson, förste vice ordförande och gruppledare för Liberalerna Gotland, befinner sig på landsmötet i Västerås. Han är mycket glad över landsmötets beslut. Liberalerna Gotland har lagt en motion att färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet ska ingå i den nationella infrastrukturen och jämställas med landets vägar och järnvägar.

– Efter 18 års kämpande vann vi äntligen gehör för vårt mål att se vår ”landsväg” som en infrastrukturfråga. Gotlandstrafiken är den absolut viktigaste beståndsdelen för att Gotland ska kunna skapa tillväxt i näringslivet, och göra Gotland till en plats att bo och verka från året om, och att fler får sina livschanser och starta sina klassresor här, säger Johan Thomasson, gruppledare i Liberalerna Gotland.

Artikelbild

| Liberalerna har beslutat att färjetrafiken till och från Gotlands ska jämställas med Sveriges vägar och järnvägar.

Vad innebär beslutet för färjetrafiken och Gotland?

– Vi har tagit ett beslut och det ska Liberalerna nu följa. Det här kommer sedan att landa på våra representanter i Transportstyrelsen och riksdagen att det är det här vi ska jobba utifrån. Det här är jättestort för oss! säger Johan Thomasson.

Efter votering beslutades landsmötet att bifalla motionen från Liberalerna Gotland.

– Partistyrelsen hade ansett motionen besvarad och så även utskottet, men när alla ledamöterna träffades efter våra anföranden så röstade majoriteten för att vi skulle bifalla motionen.

Artikelbild

| Mats-Ola Rödén, ordförande Liberalerna Gotland, och Johan Thomasson, förste vice ordförande och gruppledare för Liberalerna Gotland.

I förlängningen hoppas Liberalerna att färjetrafiken ska likställas med "en landsväg" och att det inte ska vara dyrare för en gotlänning att åka till fastlandet än om det hade gå att ta bilen.

– I övriga Sverige har man möjlighet att ta gratisbåtar, alternativt ta bilen och köra dit man ska. Vi vill att det ska bli vägpriser, vilket är fullt rimligt, säger Johan Thomasson.