För att manifestera sitt stöd till de människor som utvisas ur Sverige och skickas tillbaka till ett krigsdrabbat Afghanistan har domprost Mats Hermansson bestämt sig för att under en veckas tid bo i domkyrkan för att ägna sig åt bön och fasta. På söndagen inledde han sin aktion.

– Det är ju att ta ut segern rejält i förskott att redan nu säga att det går bra. Ni får fråga mig igen om några dagar, säger han med ett leende.

Varför känns det viktigt för att göra den här aktionen?

Artikelbild

– För att det här är unga människor som varit här i flera år, som skaffat sig vänner och drömmar om framtiden. Har man varit här så länge, på grund av att Sverige inte hunnit med rent byråkratiskt, då måste man få stanna. Speciellt med tanke på att landet man skickar tillbaka dem till är det mest krigsdrabbade i hela världen.

LÄS MER: Han flyttar in i kyrkan för att stödja unga flyktingar

Hans sovplats under den kommande veckan kommer att vara stora kapellet där han under söndagen lagt en madrass med tillhörande sovsäck.

– Det kommer såklart att vara lite speciellt att sova här i kyrkan, men jag har rest mycket i mitt liv och tågluffat en del, så jag tror att det ska gå bra.

Artikelbild

Vad kommer du att leva på under den här veckan?

– Te. Jag har köpt lite olika teer som jag ska variera mellan. Eventuellt kan jag behöva komplettera med någon morotsjuice eller liknande senare i veckan, men i övrigt är det te.

Mats Hermansson säger att det har ser mest fram emot under den kommande veckan är mötena med de människor som kommer och besöker kyrkan.

– Jag ser fram emot att människor kommer hit och delar med sig av sina berättelser. Jag vet också att det kommer att komma afghanska ungdomar hit under veckan.