En lång rad landsbygdsprojekt är sprungna ur den kreativitet som finns på landet och som har koncentrerats i de olika utvecklingsbolagen.

Rones bolag är så färskt att få utanför den egna socknen ännu vet om dess existens.

– Vi är i vår linda och fick registreringsnumret för bara en månad sedan, berättar den nyutnämnde ordföranden, Patrik Hjert.

Han berättar att man inte bara sneglat på, utan även tagit konkret hjälp av andra utvecklingsbolag på Gotland under uppstarten.

– Gunnar Bendelin från Östergarn har varit här och berättat om sina erfarenheter, precis som Jan Larsson från Heligholmen. Det har gett oss referenser som vi har stor nytta av. Vi startade med några arbetsgrupper, men under resans gång insåg vi att det var bättre att bolagisera och driva en gemensam front, säger Patrik Hjert.

Vilka frågor vill ni främst jobba med?

– Det är mycket som är viktigt, men vi måste bland annat skapa arbetstillfällen så de unga kan bo kvar. Vi vill också sprida bilden av Rone som den idylliska plats det är och att vi har mycket som är unikt. Exmpelvis en aktiv hamn och fiske.

Patrik Hjert brinner för Rone, trots att han faktiskt bara har varit åretruntboende sedan 2016.

– Vi köpte ett hus här 2008, men flyttade hit först förra året. Vi hade ett stort hus i Tyresö också och till slut insåg vi att vi bara åkte runt och klippte gräs och häckar, säger han och skrattar.

Initiativtagare till bolaget är även bland andra Tina-Marie Qwiberg, Gula hönan och Elin Sjöman, 24-årig ordförande för LRF Rone.