Mats Wiking på plats 195 i riksdagen pratar klingande gotländska, men sitter på ett mandat från Västra Götalands läns norra. Så här gick det till:

– Jag växte upp i Othem och gick i skolan i Slite. Det blev mycket fotboll i IK Graip och det gick rätt bra, så bra att jag senare hamnade i Visby AIK och togs ut i pojklandslaget. Tränaren, Sigge Andersson, var också engagerad i Unga örnar, säger Mats Wiking.

Han trivdes med den socialdemokratiska scoutrörelsen och blev själv en av ledarna i organisationen. Det var i slutet av 1970-talet och norra Gotland upplevde sin första miljöstrid kring stenbrytningen. Då handlade det om brottet vid File Hajdar.

– Pappa var stenarbetare och mamma hemsamarit, som det hette då. Så jag fick tidigt känsla för de svåra övervägandena mellan jobb och kulturvärden på Gotland, säger Mats Wiking.

Efter att han gått ut Sävegymnasiet flyttade han, som många unga gotlänningar, till Stockholm för att utbilda sig. Mats Wiking blev fritidsledare och kom att jobba på fritidsgård i Huddinge.

– Så träffade jag min fru, som var från Trollhättan. Vi tyckte båda att det var stressigt i Stockholm, efter att vi fått barn flyttade vi till Trollhättan.

Mats Wiking återvände till Socialdemokraternas efter mordet på Olof Palme.

– Nu är jag inriktad på utbildningsfrågor och kan de socialpolitiska genom jobbet. Jag har träffat Hanna (Westerén), hon pratar ju mindre gotländska än jag, säger Mats Wiking.