Den 20 mars publicerade Helagotland.se en insändare skriven av Irène Magnusson från Roma. I den uppmanar hon ledande centerpartister att förklara varför det fortfarande är tyst kring Romabadet, och hänvisar till ett av deras vallöften.

– Vi frågade så många politiker om badet skulle öppnas igen om de fick makten. Alla sa ja. Nu har det gått ett halvår utan att någon har sagt något. Det är så falskt hela vägen, säger Irène Magnusson några dagar efter publiceringen.

LÄS INSÄNDAREN:Sviker centern Romabadet?

Artikelbild

| Romabadet har varit stängt sedan december 2015. Beslut gällande stängningen fattades 2016.

Det var för lite mer än tre år sedan som dåvarande kultur- och fritidsnämnden beslutade att Romabadet skulle stängas. Anledningen var att det då 45 år gamla badhuset var i så pass dåligt skick, med bland annat betydande skador i betongen. Sedan dess har turerna varit många och ett stort antal gotlänningar har engagerat sig i badets framtid. Exempelvis skrev 4 000 personer under för att rädda det från nedläggning.

– Vi har kämpat för Romabadet sedan det stängdes. Man känner att man måste göra något. De sa att det kostade för mycket att renovera och sista ursäkten nu var att det har stått så länge. Vad är det för politiker vi har? Man kan lägga pengar på så mycket annat men inte på ett av de populäraste baden på ön, säger Irène Magnusson.

Kostnaden för att totalrenovera Romabadet landade enligt teknikförvaltningens uträkning år 2016 på ungefär 60 miljoner kronor. Något som Daniel Hallgren, vd på Alvar Hallgren bygg, då ansåg var en "fantasisumma". Han gjorde istället en egen beräkning som landade på 20 miljoner kronor, och motsade alltså regionen.

LÄS OCKSÅ: Regionen svarar upprörde byggaren

Artikelbild

| 4 000 personer skrev under för att rädda Romabadet.

Tre år har nu gått och frågetecknen kring badets framtid har blivit fler. När det gäller fjolårets vallöfte så menar Eva Nypelius (C), ordförande i regionstyrelsen, att Centerpartiet visst kommer att infria det. I valmanifestet står: "Vi vill möjliggöra för privat drift av Romabadet".

– Vi ska inte öppna det i kommunal regi men vårt löfte var att lägga ut det för försäljning och se om det finns privata intressenter, säger hon och berättar vidare att det är något de utreder i nuläget.

Artikelbild

| Irène Magnusson vill att politikerna ska se till så att badet öppnas igen.

I april ska ett besked gällande Romabadet kunna ges.

– Det finns absolut ett behov av ett bad. Det var många äldre som nyttjade Romabadet, och det användes även för rehabilitering. Så det är en folkhälsofråga, säger Eva Nypelius.