"Finns risk att vi måste lägga ner"

Idrott- och fritidsprylar för utlåning. Men Fritidsbankens framtid är osäker. "Det är svårt att driva om det inte finns några pengar", säger Eva Sandin, vikarierande projektledare.

På Fritidsbanken finns idrott- och fritidsprylar för utlåning helt gratis. Men framtiden är hotad.

På Fritidsbanken finns idrott- och fritidsprylar för utlåning helt gratis. Men framtiden är hotad.

Foto: Lasse Linusson

Sport2019-11-17 19:54

Fritidsbanken slog upp portarna på Gråbo för drygt två år sedan. Syftet är att vem som helst ska kunna låna idrott- och friditsprylar helt gratis. Bakom projektet står Gotlands idrottsförbund (GI) och Sisu idrottsutbildarna, i samarbete med Röda Korset och Arbetsförmedlingen.

För ett och ett halvt år sedan öppnades även ett Fritidsbanken i Klintehamn.

Men verksamheten är hotad och framtiden högst osäker efter årsskiftet.

– Läget är allvarligt. Det kostar en liten summa pengar att driva det här och det är svårt om det inte finns några pengar, säger Eva Sandin.

Totalt finns det 92 Fritidsbankar runt om i Sverige. Till skillnad från många andra ställen drivs verksamheten på Gotland utan ekonomiskt stöd från regionen/kommunen.

– På de flesta Fritidsbankerna är kommunerna huvudmän och där man inte är det hjälper man oftast till och stöttar på något sätt. Här görs ingenting. Vi fick ett bidrag för integration när vi startade, annars har det sett ut så här.

Hon menar att Fritidsbanken har en viktig roll i samhället.

– Det är till för alla och spelar ingen roll om man är 5 eller 70 år och i behov av något, vilket är en viktig bit i det hela. Sedan har vi inte bara idrottsgrejer, utan även fritidssaker. Ska någon ut och campa finns det sovsäckar för utlåning och så vidare.

Hur stora är efterfrågningarna på era saker?

– Under förra året lånade vi ut mellan 650-700 artiklar. Det har ökat i år och har blivit mer känt att vi finns.

Nyligen lånade Fritidsbanken ut ett 40-tal skridskor och 43 hjälmar till elever på Romaskolans högstadie.

– Det var fritidsdag i Hemse med skridskoåkning. Det var 140 elever totalt och många hade redan skridskor, men inte alla. Ett annat exempel nyligen var en kvinna som kom in och ville låna en motionscykel för att träna hemma. Man får låna sakerna i två veckor, sedan finns möjlighet till förlängning. Just skridskor är det vi lånar ut mest.

Fritidsbanken hoppas nu på ekonomiskt stöd av Region Gotland. 

– Vi får avvakta till nästa fullmäktige och behöver 350 000 kronor per år för att fortsätta. Jag tycker inte att det är så mycket pengar, även om det alltid ska sparas in på grejer. Efter fullmäktige får GI ta ett beslut hur vi ska gå vidare. Visst finns det en risk att vi måste lägga ner, men jag hoppas verkligen att regionen ser lite långsiktigt på det här.

På Fritidsbanken finns idrott- och fritidsprylar för utlåning helt gratis. Men framtiden är hotad.
På Fritidsbanken finns idrott- och fritidsprylar för utlåning helt gratis. Men framtiden är hotad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!