"Mycket tuffare att vara huvudtränare i dag"

Sabina Wedberg är sjukskriven från tränaruppdraget i Endre IF. Joakim Sjöstrand tar över tills vidare och blir därmed fjärde tränaren på ett år.

Joakim Sjöstrand tar över huvudansvaret under den tid Sabina Wedberg är sjukskriven. "Jag är inte intresserad av att vara huvudtränare, men nu blev det som det blev och det får ta den tid det tar. Det viktigaste är att hon mår bra", säger han.

Joakim Sjöstrand tar över huvudansvaret under den tid Sabina Wedberg är sjukskriven. "Jag är inte intresserad av att vara huvudtränare, men nu blev det som det blev och det får ta den tid det tar. Det viktigaste är att hon mår bra", säger han.

Foto: Mattias Karlsson

Innebandy2019-11-11 19:18

Endres start är den poängmässigt svagaste sedan föreningen tog klivet upp i Svenska Superligan 2004. 

Så sent som i fredags föll Endre med 7–9 mot FBC Malmö och har bara tagit sju poäng på åtta omgångar.

Under måndagen meddelade klubben att huvudtränaren Sabina Wedberg är sjukskriven tills vidare:

–  Endre IF har ett arbetsgivaransvar och ibland måste man kliva in och säga att "nu är det vila som gäller oavsett hur mycket du brinner", säger Carin Sjöberg.

I det här fallet så har Sabina själv flaggat för att det varit för mycket och varit högst delaktig i beslutet.

– En sån här situation dyker inte bara upp från en dag till en annan utan vi har haft en dialog med Sabina kring måendet och hur det funkar allmänt med livet i stort, fortsätter Carin Sjöberg. 

Med Sabina Wedberg borta steppar Joakim Sjöstrand upp och axlar huvudansvaret.

– Med tanke på situationen kände vi väl att det var det bäst lämpade som tillfällig lösning. Vi alla i ledarstaben får ta ett större ansvar. Det innebär mycket merarbete, men nu gör vi det bästa av situationen, säger Joakim Sjöstrand.

Han blir därmed Endres fjärde huvudtränare det senaste året.

– Jag är inte intresserad av att vara huvudtränare, men nu blev det som det blev och det får ta den tid det tar. Det viktigaste är att hon mår bra.

Joakim Sjöstrand har en gedigen erfarenhet som huvudtränare i Endre IF men också Visby IBK. Han tycker att kraven blivit hårdare.

– Det är mycket tuffare i dag. Jag lägger ner mer tid på innebandyn nu som assisterande än när jag var huvudtränare. Det är tufft att ha ett heltidsjobb vid sidan av och vara huvudtränare. Det är mycket planering, kontakt med ledare, spelare, sportkommitté och journalister. Det är svårt att hinna med allt.

Kombinationen civilt yrke och tränare för ett elitlag var också den största anledningen till att Tom Iversjö inte förlängde med Endre efter säsongen.

– Det är återkommande överlag och vi försöker hela tiden hitta lösningar på det som att fördela arbetet på flera på ett annat vis. Det stora engagemanget kan bidra till svårigheter att delegera eller involvera andra personer. Det är inte det lättaste alltid, säger Carin Sjöberg.

Endre har sedan i somras jagat ytterligare en assisterande tränare till Sabina Wedberg som gör sitt första år som SSL-tränare.

– Vi har försökt förstärka ledarstaben runt omkring henne. Den luckan finns fortfarande och vår ambition är hittar en lösning nu under vintern, säger Carin Sjöberg.

Är det ett önskemål från Sabina Wedberg?

– Det finns redan duktigt folk kring A-laget, men hon har adresserat ett behov av en förstärkning.

Hur mår hon?

– Under de senaste veckorna har hon haft lite feberkänningar och har jobbat på trots det. I arbetslivet är det inget konstigt att man blir sjukskriven. Men här är det någon slags professionalism kopplat till något ideellt tänk som gör att man stretchar sig själv mer än på ett vanligt arbete.

Är hon sjukskriven även från sitt civila yrke?

– Det har vi inte diskuterat så det vill jag inte uttala mig om. Jag kommenterar bara ur Endre IF:s arbetsgivarperspektiv.  

För Endre IF återstår nu tre matcher före VM-uppehållet och redan på söndag kommer Warberg till Ica Maxi Arena.

– Alla är besvikna, men konstruktiva och försöker hitta en lösning. Då kan man komma någonstans.Vi behöver bli noggrannare med boll. Nu tappar vi boll i farliga lägen och det kostar på, säger Sjöstrand som inte kommer att göra några stora förändringar.

Exakt hur länge Sabina Wedberg blir borta är oklart, men ambitionen är att hon ska återvända.

– Nu ska hon få vila, men vi kommer att ha en löpande kontakt med "Sabbe". Vi får ta det dag för dag, vecka för vecka, match för match, säger Sjöberg.

GT har sökt Sabina Wedberg för en kommentar.

Endre har inlett säsongen svagt och ligger just nu utanför slutspelsplats. På söndag kommer SSL-jumbon Warberg på besök.
Endre har inlett säsongen svagt och ligger just nu utanför slutspelsplats. På söndag kommer SSL-jumbon Warberg på besök.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!