I lördags tog säsongen slut för Visby Roma.

För sportchefen André Lundholm börjar nästa här och nu.

Själv stannade han i Stockholm när laget åkte hem till Gotland.

Artikelbild

– Jag har lite möten och ska se Huddinge–Boden, säger han när GT når honom på måndagsförmiddagen.

Ska du scouta nyförvärv?

– Ja, det kan alltid finnas intressanta spelare, säger han finurligt.

Hur har tiden efter övertidsförlusten i Tranås varit?

Artikelbild

| Mikael Adamsson.

– Tung, men det här ju också det som är tjusningen med idrott. Ibland är man på rätt sida som mot Mariestad och då är det fantastiskt roligt och eurforiskt. Nu blev det ett slumpartat skott, en skymd målvakt och pang så är allt slut. Det finns liksom inget mellanläge. Du känner bara en enorm tomhet. Vi har fyra riktigt bra chanser sudden och en puck över linjen. Ett mål där hade inneburit ännu en fantastisk vecka och förmodligen ett jäkla tryck här hemma under tisdagskvällen.

Fredagsmatchen blev en het tillställning och inte minst efter att Mikael Adamsson tacklat Tranås Jesper Alasaari i slutminuterna med matchstraff som följd.

Artikelbild

| Daniel Marmenlind.

– Det kastades saker i vårt bås och de skrek även efter mig på läktaren.

Vad skreks?

– ”Grislag” och ”Grisby” och såna grejer. Deras GM (general manager) flög också på mig på läktaren. Han var förbannad på Adamssons tackling, men ”det är slutspel och det finns en domare på isen”, svarade jag. Men vi har rett ut det och han har bett om ursäkt.

Även om det blev respass i playoff 2 så får säsongen godkänt av sportchefen.

– Det har varit stunder under säsongen där vi inte presterat bra, men nu gav alla 100 procent och offrade sig. Många har spelat skadade med allt från diskbråck och skadade axlar men bitit ihop och vi faller på målsnöret.

Själv ser han ljust på framtiden och ett allsvenskt avancemang inom ett par säsonger känns realistiskt.

– Gapet har blivit mindre. När vi åkte ut mot lag som Karlskrona, Troja-Ljungby och Vita Hästen så var vi aldrig nära. Vi kunde pressa dom hemma, men ta bortamatchen mot Hästen då hade vi ett bra lag, då satt man på läktaren och kände att nu får matchen gärna ta slut. Vi förlorade med 0–6 och det var väl närmare 0–7 eller 0–8 än 1–4. De förlorade bara en match i kvalserien sen. Såna avstånd är det inte i dag. Det blir inte tuffare än vad det var i helgen.

Varför har glappet minskat?

– Vi har blivit bättre och mer stabila, men dessutom har den ekonomiska dopningen minskat även om den fortfarande förekommer. Det är något som kommer att tala för Visby Roma framåt. Ett par av lagen som är med och spelar fortfarande har gigantiska problem med ekonomin. Vi har en ekonomi i balans medan andra måste rätta mun efter matsäck eller så blir det konkurs. De blir inte starkare nästa år utan snarare tvärtom så det ser ljust ut för Visby Roma.

Hockeykartan förväntas att rita om. Inför årets säsong beviljades samtliga klubbar i Hockeyettan elitlicens där kapitalkravet är 100 000 kronor. Däremot lever 14 av klubbarna på dispens varav Hudiksvall, Nyköping, Kallinge Ronneby och Kristianstad. Dessa måste uppvisa ett eget kapital på 200 000 kronor för att beviljas licens 2019-2020.

Inför årets säsong genomgick Visby Roma en generationsväxling där rutinerade spelare som Sammy Gustafsson, Johan Eriksson, Jonathan Johansson och Emil Wahlberg lämnade.

Du sa då att ni gjorde det för att få in speed. Tycker du att det blev så?

– I det korta perspektivet tycker jag att vi har mer speed, rörlighet och snabbare uppspel från backarna. Det negativa är att vi pendlat för mycket i vår prestation precis som i fjol. Då uppfattade jag det som lite nonchalans efter att vi spelat i kvalserien året före och några av våra äldre hade svårt att tagga igång innan det brann till. Det var klart nödvändigt att föryngra och vi har något bra på gång. Sammanhållningen är fantastisk och chansen att få behålla många är stor.

Du efterlyste också mer energi och värvade flera av den spelartypen. Hur upplever du slutresultatet?

– Spelarna har visat mer vilja att göra skitjobbet. På nedsidan är det ju att vi har ett yngre lag. En spelare som Emil Wahlberg ligger på samma nivå i 8–9 matcher av 10. Med rutinen lär man sig hur man ska spela och ta hand om sin kropp. De yngre spelarna blandar mer och så brukar det vara.Precis som i fjol har ni svårt att få ihop det i allettan, hur ser du på det?

– Prestationen i allettan är alldeles för svajig för att vara godkänd. Jag hade förstås önskat en jämnare nivå och ett par placeringar högre i tabellen. Vissa matcher som Huddinge borta, Kristianstad borta är bland de bästa vi gjort. Däremot har vi haft svårt att slå lagen vi ska slå. Hanhals är ett jäkla lurigt lag men vi ska minst ta tre poäng mot dem. Grums vann vi stort mot hemma men borta fick vi slita kopiöst för tre poäng.

Ni valde att ge tre egna produkter (Leonard Broström, Linus Dahlberg och Viktor Greveback) A-kontrakt. Hur ser du på deras insats?

– Jag tror mycket på alla tre. Alla tre kan vara ledande spelare i laget och på sina roller på 2–3 års sikt om de fortsätter att utvecklas.

På tal om juniorer, hur ser du på J20-lagets historiska avancemang till elit?

– Det blir betydligt tuffare sportsligt eftersom man ställs mot bättre motstånd. Ta Huddinge som samlar in det bästa som finns under AIK och Djurgården. Det kommer att driva utvecklingen på juniorsidan positivt och när vi lyfter upp juniorer blir steget mindre än det varit. Steget från J20 division 1 till toppen av Hockeyettan är gigantiskt.

Spelarsamtalen har inletts försiktigt, men kommer att trappas upp den närmaste tiden. Klart är att spelare som Carl Ericson, Jonatan Stuxberg och Erik Palm har kontrakt över 19/20. Dessutom finns en option om förlängning med Hampus Falk som sannolikt kommer att utnyttjas.

Tanken är att göra klart med befintliga truppen fortare i år med tanke på vad licensnämndens utfall blir och att många spelare kan bli free agents.

– Vi kommer inte att vänta lika länge med att leta ersättare. Det är bättre att jag vet redan om en vecka om någon slutar istället för i sommar. Det finns inte obegränsat med spelare på marknaden. Visst, det kan betyda att jag får ett "nej", men då får det vara så.

I dag har ingen sagt nej till kommande säsong och vad det gäller veteranerna handlar det om att finna motivationen. En sådan spelare är förstås målkungen och kaptenen Mikael Adamsson.

– Han har mycket hockey i sig och tycker fortfarande att det är kul och med en sån säsong i kroppen hoppas jag att han fortsätter. Sedan förstår jag att det finns andra saker i livet som kan påverka.

Ni valde att inte erbjuda Sammy Gustafsson nytt kontrakt i fjol och hämtade in Daniel Marmenlind som motsvarat förväntningarna. Hur ser du på hans framtid i klubben?

– Vi har inte pratat, men vi är jättenöjda med Daniel och hoppas att vi kan få behålla honom ett år till. Jag tror att det hade varit bra för båda parter så att han verkligen är redo för nästa steg i karriären.

Resekostnaderna i allettan blev betydligt högre än vad klubben hade budgeterat för och tillsammans med den uppskjutna matchen mot Krif uppgår de mot närmare en halv miljon kronor.

Något som kunde i det närmaste halverats om Hockeyettan och Svenska ishockeyförbundet visat välvilja, enligt Lundholm.

– Att vi inte fick ett anpassat schema i allettan påverkade och det har jag varit starkt kritisk till och låtit förbundet och hockeyettan veta. Även om vi har en ekonomi i balans och klarar elitlicensen så vill vi göra det i fortsättningen också.

Mike Beharrell har fyra säsonger i klubben och utgående kontrakt. Kan du säga något hur ni resonerar där?

– Nej, vi har inte pratat framtid än. Det går inte när playoff-spelet är igång. Jag har låtit dem fokusera på nästa match.

Hur ser du på hans fyra år?

– Mike har gjort ett gott jobb på olika sätt. Han har styrt upp hockeygymnasiet så det blivit mer kvalitativa träningar och ett jättelyft. I A-laget har resultaten varit bra, bortsett från allettorna där man önskat några högre placeringar högre upp. I playoff när allt avgörs har vi varit med bra.

Hur tycker du att han utvecklat spelet?

– Vi har fler dimensioner i passningsspelet och det taktiska än under Martels tid. Spelarna utvecklas och det är roligare att gå till träningarna. Nackdelarna är väl att det i vissa stunder blir för mycket utvecklingstänk och nya spelidéer där vi anpassar oss efter motståndarna. Våra bästa matcher har vi kört på och jag önskar att vi litade mer på vårt sätt att spela. Ibland har det blivit lite för mycket av det passiva.

Om vi tittar på nyförvärv är det några särskilda spelartyper du söker?

– Det är klart alla vill ha notoriska målskyttar eller en Teemu Kolehmainen i slag på backen, rightare med hästskott. Vi har en stabil grund, spelare som Granström, Lindberg och Brandhammar är unga med stor utvecklingspotential. Det vi skulle behöva är mer tyngd, lite som Lukas Renlund. Stor, stark och rejäl. På forwardssidan har vi behov av en eller två leadingline-spelare.

Ni plockade in Daniel Smith, Hampus Falk och David Lundmark under säsongen. Var fler aktuella?

– Vi högg på Victor Ekarv som spelade i Bofors. Vi pratade fram och tillbaka men han valde till slut Wings. Han har kommer från Stockholmstrakten och har spelat i AIK, Almtuna, Luleå och Modo. Han värvades som stjärna och supporterspelare till Bofors men hittade inte rätt där. I rätt roll är han sylvass och jag hade gärna sett honom i Visby Roma.

Han får kanske en ny påringning efter säsongen?

– Ja, haha. Det är väl ingen omöjlighet. En sån spelare har ju förstås siktet uppåt, men det vore en bra förstärkning.

Victor Ekarv har ett 30-tal matcher i SHL och närmare 200 i Hockeyallsvenskan och skulle vara en klassvärvning för alla lag i Hockeyettan.