SPORTKRÖNIKA Grattis Roma IF! Klubben fyllde 90 år i helgen och det är en förening som vårdar sina minnen. Det blev ett och annat kärt återseende på lördagseftermiddagen. Som när Ingvar Ahlqvist hittade en av klubbens klassiska svartgula matchtröjor från 50-talets slut.

– Jag spelade hockey, fotboll och bandy i klubben på 60-talet. Som målvakt, utan hjälm eller ansiktsmask. Det var tack och lov före slagskottens tid, säger Ingvar.

Hockeyn kom till Gotland och det fanns lag i nästan varje socken. Dåtidens unga lärde sig åka skridsko på frusna havsvikar, och på fabriksdammarna bakom sockerbruket i Roma.

Artikelbild

| – De kunde ha vunnit med 30–0 om de ville, men de var lite snälla, säger Erik Nilsson.

Visst hände det att spelare gick genom isen, matcherna spelades på uterinkar.

Framåt 60-talet började det hända grejer i klubben. Den stora pådrivaren i Roma IF hette Olle Norman.

– Han tog in en tränare utifrån, en kanadensare. Tom Lemon lärde killarna att åka skridskor och dribbla. Det behövdes. Hemma på ön var vi överlägsna, men när vi mötte lag från fastlandet hade vi inte en chans, i början, säger Erik "Eka" Jonsson.

Under 60-talets senare år gick det uppåt. Det gick så långt att klubbens lag spelade upp sig i division 2, motsvarande Hockeyallsvenskan i dag.

Artikelbild

| Erik Nilsson med målvaktsutrustning från tiden då Roma IF överraskade i Hockeysverige.

Tro inte att dåtidens spelare satt och gungade på någon av Gotlandsbolagets båtar när de skulle på bortamatch. Klubbens dåvarande kassör ler åt minnet av hur Roma IF kapade åt sig ett kanonavtal med Linjeflyg.

Aftonbladet skickade sin stjärnreporter Bernt "Bison" Nilsson för att skriva om klubben. Jo, visst, det är samme man som skriver krönikor i GT nuförtiden.

Artikelbild

| Minnen från klubbens storhetstid. Inte konstigt att de ramat in en bild på en av Linjeflygs maskiner.

Får vi presentera gotländsk hockey – med GRISPROFFS!

– Om en spelare skrev på fick han en halv gris som betalning, säger Erik "Eka" Johansson.

Artikelbild

Än finns ett par spelare med Roma IF som moderklubb: Jonatan Stuxberg, Einar Engström, Mattias Nilsson och Robin Jacobsson är ett par exempel.

Nu har klubben ägnat sig åt bra mycket mer än hockey. Det påpekar "Eka" Jonsson gärna. Han noteras själv för 377 A-lagsmatcher i fotboll, som målvakt. En femma i målkolumnen förbryllar.

Artikelbild

– Det var bara straffmål, säger han.

I dag får klubbens friidrottare mest uppmärksamhet, långdistanslöparna presterar på hög nivå.

Artikelbild

På 60-talet var klubben en stormakt inom varpan. Klubbstugan är full av minnen av bedrifter inom idrotten.

Men det är ändå hockeyundret som fastnar. 1971 hade de klart med en uppvisningsmatch mot världens då bästa klubblag – CSKA Moskva. Nu kom de aldrig, men väl Spartak från samma stad. Med sovjetiska landslagets Jasjin och allt.

Nu återstår bara minnen.

Titta in i klubbhuset om ni har vägarna förbi Klostervallen, det kommer ni inte att ångra.

 

FOTNOT: Texten är korrigerad. Erik Jonsson heter just så.