Det gotländska bollspelet har utövats sedan urminnes tider och på sydöstra Gotland är traditionen ännu stark. Susanne Welin-Berger och Olof Thomsson från Östergarns Idrottsklubb och Föreningen Gutnisk Idrott är entusiasterna inom gutnisk idrott som håller i trådarna vid det årliga pärklägret i Östergarn. 

Lägret har varit igång sedan någon gång på 1990-talet, säger Susanne Welin-Berger som har varit engagerad i verksamheten sedan 2003. 

I år var totalt 24 barn anmälda, de flesta från Östergarnslandet. Av dessa var tio nybörjare som hade mycket att lära i teori och praktik. Pärk har ju som bekant ryktet om sig att vara lite komplicerat för de som inte redan är invigda. 

Artikelbild

| Olof Thomsson och Susanne Welin-Berger framför den förväntansfulla gruppen som just ätit lunch i det fria.

 Just i år krockar lägret med Majpärken i Stånga så många av våra ungdomsledare är på annat håll, annars brukar vi vara fler som hjälper till, säger Susanne Welin-Berger och avslutar lunchen innan det börjar bli dags för samling igen.  

En som deltar på lägret för fjärde året är Kajsa Wallin, snart 13 år. Kajsa och hennes mamma Jessica Kann Wallin är bördiga från Gotland men bosatta i Strängnäs. 

 Kajsas två yngre bröder är också med på lägret och hela familjen spelar, säger Jessica Kann Wallin.

Dottern Kajsa har några minuters paus och passar på att äta glass. 

Artikelbild

| En riktigt bra pärkboll kräver hårt nystat garn under lädret.

När man har gjort 15 inhugg (servar) i rad får man en glass som belöning, förklarar hon glatt. 

I Strängnäs är familjen ensam om att utöva sporten men Jessica Kann Wallin berättar att hon som klassförälder har arrangerat Gutniska lekar i skolan, ett kul inslag och roligt att dela med sig av.  Olof Thomsson berättar att pärk har sin motsvarighet även på andra ställen i Europa. 

Artikelbild

| Pärkspelare instrueras av ungdomsledarna Björn Thomsson och Alexander Engström.

 Spelet bygger faktiskt på ett medeltida räknesätt och är föregångare till flera racketsporter, säger han och visar en väl använd läderboll, stor som en knytnäve. 

 De måste vara välsydda och stoppade med riktigt hårt nystat ullgarn för att vara bra och det tar tid att få till dem, tillägger han. 

Artikelbild

| På Östergarns idrottsplats sover barnen med sina kompisar i egen kupé.

Elna Larsson i Lau är den sömmerska som försett sporten med tusentals bollar under åren och hoppet står nu till att studiecirklar på temat ska sprida konsten att sy de perfekta bollarna. 

 Vissa bollar håller bara några matcher och får sen användas i träningssammanhang, säger Olof Thomsson.  

Artikelbild

| Många unga var med på pärklägret i Östergarn.

På lägret hinns det med en hel massa annat än pärk. För en del barn var det dags för årets första dopp och det blev även grillning på stranden i Katthammarsvik. 

Förutom pärk får barnen också prova på Gutnisk femkamp och då har vi hjälp av bygdens kunniga instruktörer, säger Susanne Welin-Berger. 

Artikelbild

| Kajsa och Jessica Kann Wallin från Strängnäs tar alla tillfällen i akt att åka till Gotland för att träna och tävla i pärk för Sanda IF.

På lägret deltar också Mikael Nilsson, profil inom Föreningen Gutnisk Idrott. 

Micke pratar lagarbete och om att vara en bra kompis, det är jätteviktigt för lagen, tillägger hon. 

Inkvarteringen vid Östergarns idrottsplats bjuder även på möjlighet att spela tennis och fotboll liksom umgänge med gamla och nya vänner i ljuvaste försommartid.