Mats Bäcker, den legendariska rockfotografen, som med tiden inriktat sig på opera och annan scenkonst vidgar sig här ytterligare. Med inspiration från folksagor som utspelade sig i barndomens Värmlandsskogar fotograferade han för ett par år sedan dansare i kulisser på Biologiska museet i Stockholm. Projektet "Fairytales" som är något av en återblick i nordisk romantik, presenterade Mats Bäcker kort på ett ''artist talk" till en tidigare utställning. I publiken fanns då Lars Lerin som fattade tycke och omedelbart bjöd in honom att ställa ut på sin permanenta konsthall Sandgrund i Karlstad. Bildsviten Fairytales hängde där i våras, då i en något kortare version, men visas nu alltså i sin helhet i Bungenäs.

Mats Bäcker, som kommer från Hagfors i Värmland, tycker det var roligt att få uppmärksamhet på hemmaplan som han säger. Men även Bungenäs är "hemmaplan".  Han kom nämligen till Fårö för cirka 30 år sedan för att hälsa på en släkting.

– Då var det en gård till salu där som var alldeles för stor och dyr, men vi hittade som tur var några att köpa den ihop med, säger Mats Bäcker. 

Artikelbild

| "Fairytales" är fotograferade bland uppstoppade djur mot Bruno Liljefors målade landskap.

Nu bor han deltid på gården med sin fru och sina söner som har olika sysslor på ön. Men Bungenäs har han besökt ända sedan militären avvecklade verksamheten där eftersom han hade en granne som jobbade med nedläggningen.

– Jag har varit och sett alla hemliga rum, och sedan har jag varit där och smugit när det var helt tomt. Vi tog vår lilla båt över från Fårö. Sen tyckte jag det var så kul när det blev aktivitet där igen, säger Mats Bäcker. 

– Våra söner har under tre somrar jobbat på restaurangen på Bungenäs så jag har varit där hur mycket som helst. 

Men att det blev en utställning där var ändå lite av en slump. Mats Bäcker stötte nämligen ihop med Sonny Gustavsson som driver Kalkladans pub när de var på flyget till Visby i våras, strax efter utställningen i Karlstad, och fick då frågan om han inte ville ställa ut på Bungenäs i sommar. Han tackade ja och i sommarens utställning i kalkladan ingår även "andra sagor" som titeln också antyder. Det är de båda bildsviterna "Festen" och "Vatten". Festen är en romantisk svartvit betraktelse av Berlins nattliv med artister från Cirkus Cirkör. Vatten, har Mats Bäcker gjort ihop med den syriske konstnären Muhammed Ali. Muhammed flydde till Sverige för fyra år sedan och fick 6 juni ett stort stipendium på 100 000 av kungen. När jag talar med Mats är han på väg till Visby för att hämta honom till vernissage. Mats Bäcker har iscensatt och fotograferat medan Muhammed Ali mästerligt redigerat bilderna. Bilderna är inspirerade av historiskt måleri och drömmar; vatten som skrämmande och livgivande. De föreställer sångare, dansare och musiker från Göteborgsoperan nedsänkta i just vatten. Vernissage är 28 juni klockan 16 och utställningen pågår till 4 augusti.

Artikelbild

| Mats Bäcker bor periodvis på Fårö.