–(Se bildspel genom att trycka på pilarna i bilden ovanför.)

"Solen skiner alltid på en Fårösundare", så även på lördagens marknadsdag.

En skön havsbris svalkar något. Artur Ringart hälsar de tidigt anlända deltagarna varmt, i dubbel bemärkelse, välkomna. Han förklarar marknaden invigd och låter marknadsgeneralen Carina Björklund klippa invigningsbandet.

Artikelbild

| Louice Möllerström berättar för Artur Ringart om tillverkningen och uppvisningen med käpphästarna

Besökarna Anne Gahnström och Hasse Andersson är sedan några år bofasta i Fårösund. 

Varför besöker ni marknaden? 

– Den ligger nära och vi har inget behov av att åka iväg på andra marknader. Vi gillar Fårösund och vattnet. Vi tycker marknaden är en social del där man träffar vänner och tar en pratstund. Kul när det ordnas något här i Fårösund. Och så har vi ju vädret med oss i dag. 

Klockan 11.00 startar Sundssimmet från Broa på Fårö med 100 tappra deltagare som skall simma över sundet 1380 meter till Fårösunds Marina. 

Artikelbild

| Bertil Eklund, Fårösunds sportfiskeklubb, instruerar hugade fiskentusiaster om fiskets ädlakonst

Simmarna har en svag vind i ryggen och strömmen, som ibland kan vara besvärlig, stör inte så mycket i dag. Dessvärre har algblomningen kommit att bilda ett bälte mot stranden vid målgången. 

Många förväntar sig en snabb simning med dagens gynnsamma förutsättningar. Vid målet väntar en mängd marknadsbesökare med spänning.

Artikelbild

| Förväntansfull publik före målgång i sundssimmet

Segraren Linus Kahl klarar så när etappen på 15 minuter. På grund av en liten felsimning på slutet tappade han nog en halv minut. Linus segertid noteras ändå till fina 15.28 minuter. 

Linus, hur var förutsättningarna i dag?

Artikelbild

| Linus Kahl, segrare i sundsimmet på tiden 15.28.

– Behaglig simning, gynnsam vind, lite strul i start och målgång men i stort en skön upplevelse. Och följebåtarna hade bra koll på läget. Det känns ju tryggt. 

Är du nöjd med simningen? 

Artikelbild

| Markus Larsson vår duktige thriatlontävlare hävdar sig väl även i simning.

– På det hela taget måste jag vara nöjd trots att min segertid förra året var något bättre. 

Du tävlar inte för Wisby simsällskap längre. Varför inte? 

Artikelbild

| Nöjda simmare efter väl genomfört lopp. Linus Kahl 1:plats (15.28 min), Johan Hasselborn 2:a (17.42) och Dag Ekenstål 16:e (22.14).

– Nu är jag sommargotlänning i Ljugarn. Simmade mitt första Sundssim som 11-åring. Nu bor jag i Skåne, simmar för Landskrona simsällskap och studerar på simgymnasiet i Helsingborg.

Sundsimmet är naturligtvis en stor merit, men du har flera meriter? 

Artikelbild

| Patric Söderberg flyttade till Fårösund våren 2016 och har sedan dess simmat sundssimmet. Nöjd med årets tid kring 27 minuter.

– Jag har bland annat tävlat i landslaget som junior och deltagit i lagkapper i SM.

Vad har du för framtida mål förutom att delta i Sundssimmet år 2020?

Artikelbild

| På den vackra marknadsplatsen med färjan i bakgrunden fanns naturligtvis även hoppborg och tillgång på en svalkande glass.

– Skulle vara fantastiskt om man fick vara med om ett OS. 2020 är OS i Tokyo och där har jag små möjligheter att komma med. 2024 är sommar-OS i Paris i Frankrike. Det är ett stort mål för mig, men det är mycket som skall stämma in. 

Tillsammans med Linus träffar jag Johan Hasselborn som kom tvåa med tiden 17.42 minuter och Dag Ekenstål som simmade på 22.14. Johan var med i lagkappen i sommar-OS i Sidney år 2000.

Artikelbild

| Linus berättar för Artur att han tävlar för Landskrona simsällskap och studerar på simgymnasiet i Helsingborg. Linus har tävlat i landslaget som junior och hoppas på OS, kanske inte redan nu i Tokyo 2020 men förhoppningsvis i Paris 2024.

Varför deltar ni i Sundssimmet? 

– Kul och folklig tävling med lite osäkra och spännande yttre förhållanden. Lite annan utmaning än att simma i bassäng. Kul med entusiastisk och positiv publik.

Artikelbild

| Kerstin Johansson, med dottern Jenna, var nöjd med försäljningen av sina lammskinn från gården i Rute.

Han försöker lägga semestern kring den här helgen för att kunna vara med. 

– I kväll, om några timmar, åker jag med båten från Gotland. Ska hem till Uppsala så det funkade precis i år också, avslutar Johan. 

Artikelbild

| Gösta, Gerth och Hasse hade många ungdomsminnen att tala om.

Att marknaden är en inofficiell mötesplats, där man kan träffa gamla kompisar bekräftas bland annat av mötet mellan Gösta Rundby, Gert Fredriksson och Hasse Fredriksson mitt på marknadsplatsen. 

Göstas pappa var vaktchef vid kasernvakten på KA3. Gert och Hasse är syskon och deras far Alex, en känd Fårösundsprofil, ägde och drev i många år en bilverkstad och bensinmack i Fårösund. 

Artikelbild

| Bertil Gabrielsson förklarar varför priserna på lammskin är så varierande. Lars Elfström och Artur Ringart intervjuvar.

De minns tider för mer än 50 år sedan. Skolan, lärarna, kompisarna, busstrecken och dåtidens original som inte längre är med oss. Gösta berättar: 

– På 60-talet flyttade jag till Visby från precis den här platsen. Just här bodde vi när jag växte upp,

Artikelbild

| Felicia Ringbom och Eric Holmblad blev lyckliga vinnare av det fina lammskinnet. Här överlämnas det av Lars Elfström.

Gert inflikar:

– Och här äger jag ännu en del av marken och kajen som jag behöll efter försäljningen av Marinan för några år sedan. Marinan startade jag för mer än 35 år sedan och sen dess har successivt byggt upp och utvecklat verksamheten. 

Artikelbild

| Trötta och nöjda med dagens marknad funderar Lars, Artur och Bertil på allt som gått bra och om något kan göras ännu bättre inför kommande år.

Hasse berättar om sin bakgrund:  

– Jag lämnade Gotland i början av 70-talet och hamnade då i Bromma, men alla somrar har jag varit tillbaka här i Fårösund. Nu har jag en stuga, vi kallar stället Torpet, nere vid Strandvägen med brygga, bad och båt, säger han och fortsätter:

Artikelbild

| Marknadsvimmel.

– Här tar jag mitt dagliga morgondopp. Hit måste jag varje sommar och lite då och då under andra delar av året. Nu bor jag på Värmdö vid Stavsnäs så det är nära till vatten där också. 

Varför varierar priserna på lammskinn så kraftigt? Artur Ringart frågar lammbonden Bertil Gabrielsson. 

– Det är många faktorer som påverkar skinnets kvalitet. Miljön för lammen är viktig, liksom fodrets kvalitet. 

Bertil berättar att den årliga pälsklippningen skall göras noggrant men framför allt har aveln en stor betydelse för skinnets kvalitet. 

– Vi har fina avelsdjur, som härstammar från Gutefår och avlats sedan nästan 100 år med avhorning och där den fina ?locken? bibehållits. 

Bertils förfäder samarbetade med skräddaren och lammkännaren Gunnar Werkelin för att skapa denna unika ras med genuint fin päls och bra ?lock?. 

Bertil berättar även hur man bedömer skinnets kvalitet. Ytterst är det den individuella känslan för skinnet som är avgörande. 

Deltagarna ges sedan möjlighet att ?besikta? det skinn som är till försäljning. Efter en försiktig budgivning stannade priset på 1200 kronor, vilket får betraktas som ett kap för Felicia Ringbom och Eric Holmblad som nu blev lyckliga ägare till det fina skinnet.

– Vilken tur. Det är precis vad vi vill ha. Vi har varit på jakt efter ett fint skinn och nu fick vi möjligheten, säger Felicia som är uppvuxen i Fårösund och "hemma" på semester, men nu bor i Stockholm. 

– Att delta på marknaden är så kul för här träffar man också så många av sina gamla kompisar och får höra hur de har det. Fast man följer ju med lite genom kompisar och släktingar så man är uppdaterad om en del av vad som händer

Artur Ringart avslutar själva marknaden och bjuder in  till kvällens fortsatta festligheter där bland annat kulturgruppen "Smaklösa" underhåller i Marinan.